Ismeretlen eredetű rosszullét

rosszullét, ájulás, pszichiártria, daganat | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

34 éves nő vagyok. Nyár közepén többször ismétlődő ismeretlen eredetű rosszullét miatt háziorvosomhoz fordultam. A rosszullétek ájulásszerű érzéssel, szédüléssel, végtaggyengeséggel, rossz közérzettel, hányingerrel jártak. Alapos kivizsgáláson estem át, laborvizsgálatok (vérkép, májfunkció, stb.), fül-orr-gégészet, otoneurológia, hasi ultrahang vizsgálat, nőgyógyászat, szemészet, ideggyógyászat, koponya CT, gyomortükrözés.

Mindezek a vizsgálatok egy kezdődő nyombél erosiót, gyomor nyálkahártya gyulladást, valamint az epehólyagban egy 7 és egy 3 mm-es polypot állapítottak meg. 5 évvel ezelőtt lezajlott vastagbélgyulladásom miatt rendszeresen járok ellenőrzésre, mivel tavaly egy 3 mm-es polypot eltávolítottak a vastagbél alsó szakaszáról, ezért most teljes vastagbél tükrözést végeztek újra. Szerencsére semmi elváltozás nem látható, gyógyszerszedésre sincs szükség. A rosszullétekkel egyidőben jelentkeztek az alvással kapcsolatos problémáim is, éjszakánként többször felébredtem azzal a rossz érzéssel, hogy én biztosan valamilyen súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedek. Az émelygő érzés ilyenkor is előjött. Mivel a hányinger, rossz közérzet, fáradékonyság a negatív leletek ellenére is fennállt, így végül pszichiáter orvoshoz fordultam, aki rosszulléteimet pánikrohamként diagnosztizálta.

Jelenleg az alábbi gyógyszereket szedem: Xanax 0,25 mg 1,1,2; Seropram tabletta este 1/2; Quamatel 20 mg este 1. A közérzetem teljesen változó, az émelygés, hányinger viszont tartósnak mondható.

Kérdéseim az alábbiak:

1.A kivizsgálások folyamán súlyosabb betegség (pl. daganat) kiderült volna-e ? Valóban lehetnek-e az idegi kimerültségnek ilyen tünetei?

2.A nyugtatók szedése hosszútávon nem káros? A pszichiáter véleménye szerint a kezelés időtartama legalább 8 hónap.

3.bal és a jobb oldalon a bordák alatt szoktam fájdalmat érezni, ez gyomor eredetű lehet? 4. A visszatérő hányingernek, émelygésnek mi lehet az oka? Hogyan lehetne megszüntetni ezt, mert nagyon kellemetlen.

Válaszát köszönöm.

Nagyon nehéz véleményt mondani, de a részletes kivizsgálás negatív eredménye alapján rosszindulatú betegség majdnem 100 %-kal kizárható.

Nagyon helyesen fordult pszichiáterhez, valószínűleg "idegi" alapon vannak a tünetei. Azonban gyakran maguk a pszichiátriai gyógyszerek mellékhatása is lehet gyomor-bél rendszeri. Tehát esetleg változtatni kellene az antidepresszáns gyógyszeren, vagy csupán altatót venni. Esetleg kérje az egyes gyógyszerek hányinger mellékhatását kivédő gyógyszerek valamelyikét.

(Cizaprid, Metoclopamid, stb.). Bár ezek tüneti szerek, esetleg egy vírus fertőzés által beindított kóros reflexkört sikerül vele leállítani, és amennyiben panaszai megszűnnek, egyben hangulata is javul.

Én egyáltalán nem vagyok a túlzott gyógyszerfogyasztás híve, de ha magától nem múlnak el a panaszok, igen is kell gyógyszeres segítség, ha kell, hónapokon át.).

Az egyes antidepressziós gyógyszerhez hozzászokás van, ezért jó időnként elhagyni, de egyébként nem káros. Mivel 34 éves megkérdezném, hogy antibébit nem szed? Vagy valamilyen gyógyteát, multivitamint?, mert ezek is lehetnek hányingerének okozói!

Próbáljon esetleg mindent, ami gyógyszer, elhagyni, és csináljon egy Salvus vizes ivókúrát 3 héten át. (reggel 1 dl Salvus viz kis meleg vízzel hígítva) és maximum este 1 tbl. Xanax SR 0,5  retardot alkalmanként venni.

Ha ez sem segít, folytassák az okok keresését (Egyik tankönyvben pontosan 26 féle okot sorolnak fel ami hányingert, vagy hányást okoz.)

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| rosszullét, ájulás, pszichiártria, daganat
2002-07-11 13:48:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop