Izomgörcsök

görcs, izom, kálcium, görcs | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Állandóan, naponta többször is erős görcsök gyötörnek. Idős asszony vagyok, ezért félek. A görcsök már gyerekkoromban jelentkeztek, de akkor még csak a talpamnál. (Egyébként akkor rendszeresen jódot injektáltak nekem, mert gond volt a pajzsmirigyműködésemmel.) Ez az idővel csak fokozódott. Eleinte csak nagy megerőltetéskor tört rám a görcsroham, ami hihetetlen mértékű fájdalommal járt (a talpamtól egész a karomig). A lányom és a férjem próbáltak kimasszírozni. Ma már naponta akár többször is átélem ezeket. (Ha az unokám átjön, inkább átmegyek a másik szobába, ne hallja a sírásomat.) Az orvosok pedig hitetlenkednek. Nem hajlandók elhinni, hogy ekkora fájdalmaim vannak. Mindenesetre szedek kalciumot és magnéziumot, de úgy tűnik, nem segít. Sajnos bevásárolni is egyre kevésbé merek elmenni, mert félek, hogy az utcán ér a görcs. (És erre sajnos már volt példa.)

Mit tud tanácsolni doktornő?(Januárban várhatóan kivizsgáltatom magam, de már a múltkori vizsgálatok sem segítettek? Tud esetleg valamilyen vény nélkül is kapható tablettát vagy vitamint ajánlani, mert a kalciumnak sajnos egyre inkább észreveszem a rossz mellékhatásait. Ui: nem tudom, mennyire befolyásolja a gyógyszerajánlást, de a vesém már évtizedek óta nem működik megfelelően.)

Előre is köszönettel:

Ha nem Ca anyagcsere zavara van, akkor a kalcium szedése teljesen értelmetlen. Ca anyagcsere zavar diagnosztizálása speciális intézeti és szakmai hátteret igényel, nem mindenhol tuják elvégezni a szükséges vizsgálatokat (parathormon) Tehát ezt kell kizárni először. Ha sem elsődleges, sem másodlagos Ca anyagcserezavar nem igazolható, akkor görcsei inkább mozgásszervi eredetűek. Ez viszont izomlazítókkal (pl.: Mydeton) jól kivédhetők. Szedett már? Megelőzésében az úszás, gyógytorna is segít. Miután a görcstől való félelem is fokozza a görcskészséget, a görcsök megelőzésére kísérletet lehetne tenni szorongásgátló gyógyszerrel is.

Miután panaszai gyerekkora óta fennállnak, az Ön helyében megbeszélném családorvosommal a izomlazító és szorongásgátló kezelés beállítását. Lehet, hogy a gyógyszerek szedése után néhány héten belül panaszmentes lesz, de legalább is jelentősen ritkulni fognak a görcsei.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| görcs, izom, kalcium
2002-07-11 13:55:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop