A rejtélyes fájdalom az agyban keletkezik

Bizonyos megmagyarázhatatlan, rejtélyes fájdalmak, mint például némely derékfájás inkább az agyban keletkezik, olvasható egy tanulmányban, mely a NeuroImage című orvosi folyóiratban jelent meg. Az orvosok hagyományos vizsgálatokkal sok esetben nem tudják a fájdalom okát kideriteni.

fájdalom, hipnózis, psziché | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A londoni University College és a University of Pittsburgh kutatói nyolc kísérleti személy bevonásával vizsgálódtak a témában.

Egyeseket hipnotizáltak, és azt mondták nekik, hogy fájdalmaik vannak, másoknak pedig fizikai fájdalmat okoztak. Az agy műszeres vizsgálatai során kiderült, hogy mindkét esetben azonos agytevékenység zajlik le.

– Az a tény, hogy hipnózissal valódi fájdalmat lehetett előidézni, azt jelenti, hogy bizonyos fájdalmak az agyunkban keletkeznek – mondja dr. David Oakley, a londoni egyetem hipnózis-osztályának igazgatója.

A kísérlet eredményei azt mutatják, hogy a rejtélyes fájdalmakról panaszkodó betegeket nem szabad egy kézlegyintéssel elintézni, nem egyszerűen csak beképzelik panaszaikat. Sokakat munkakerüléssel vádolnak. Semmiképpen sem szabad szimulánsnak vagy pszichésen betegnek tekinteni a panaszkodókat.
Meg kell keresni azokat a gyógymódokat, amelyek segítenek a megmagyarázhatatlan és titokzatos fájdalmakban szenvedőknek.

– Ha ennek a fájdalomnak az agyban van az eredete, akkor más kezelési módszerekkel, például hipnózissal enyhíthető – mondja a kutató.

BBC
| fájdalom, hipnózis, psziché
2005-05-23 23:54:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop