Hirdetés
Hirdetés

A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerjük a depresszió érzelmi tüneteit, de arról már kevesebbet tudunk, hogy ezt a betegséget számos testi panasz is kísérheti.

fájdalom, pszichoszomatikus betegség, depresszió, testi tünet | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A depresszió testi megnyilvánulásai a többek között:

Fejfájás: Igen gyakori a depressziósoknál. Akinek már volt migrénje, ha deprimált, a fájdalom is erősebbnek tűnik.

Derékfájás: Depresszió esetén szintén fokozódhat.

Izom- és ízületi fájdalmak: A depressziós állapot minden krónikus fájdalmat felerősíthet.

Mellkasi fájdalom: Ennek a tünetnek a jelentkezése esetén azonnal forduljunk orvoshoz, mert súlyos szívbetegség jele lehet, azonban depresszió esetén minden mellkasi fájdalom erősödik.

Emésztési zavarok: Deprimált állapotban émelygést, hányingert is érezhetünk, és hasmenés, de székrekedés is felléphet.

Kimerültség, fáradtságérzet: A depressziós ember mindegy, mennyit alszik, mindig kialvatlannak érzi magát, sokszor reggel felkelni is lehetetlen feladatnak tűnik.

Alvászavarok: Sok depressziós nem tud rendesen aludni, vagy korán ébred, vagy későn alszik el. Vannak, akik jóval többet alszanak a normálisnál.

Étvágy és testsúly változások: Van olyan depressziós, aki elveszíti az étvágyát, mások pedig bizonyos ételeket, jobbára a szénhidrátokat fokozottan kívánják, így híznak is.

Szédülés, kábaság: Mivel ezek a tünetek több betegség okán is felléphetnek, sok depressziós nem kap segítséget, mert nem is tudja, hogy tüneteit a depresszió okozza. Az is előfordul, hogy az orvos is elnézi a tüneteket.

A testi tünetek „nem a fejben dőlnek el”, a depresszió valódi változásokat okoz a szervezetben, lelassulhat például az anyagcsere, és változik a fájdalomküszöb.

Bizonyos esetekben a depresszió kezelése megoldja a testi problémákat is, de jó, ha a depressziós beteg beszámol a tünetekről orvosának. Nem szabad azt hinni, hogy majd maguktól megoldódnak, lehet, hogy ezeket külön kell kezelni. Álmatlanságra például lehet, hogy az orvos szorongáscsökkentőt ír fel, mert az ellazít, és a beteg rendesen kialussza magát.

Mivel a fájdalom és a depresszió gyakran együtt jár, van, hogy a fájdalomcsillapítás a depresszión is segít, az antidepresszánsok pedig a fájdalmat is enyhítik. A kognitív viselkedésterápia megtanítja a beteget kezelni a fájdalmát.

| pszichoszomatikus betegség, depresszió, testi tünet, fájdalom
2019-08-01 19:01:44
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop