Pszichoszomatikus betegségek

A test és a lélek harmóniáját már az ókori kultúrában felismerték. A későbbi korok kultúráján is végigvonul ez a fajta gondolkozás, nem egy esetben aránytévesztéssel, a test vagy a lélek elsődlegességének hangsúlyozásával.

pszichoszomatikus, pszichoszomatika | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Belényessy, I.
Mindennapi gyakorlatunkban az ókori igazság valódi voltát látjuk. A krónikus gyomor- és bélrendszeri bántalmak, fekélybetegségek, makacs allergiák, bőrelváltozások, ingadozó vérnyomás hátterében életvezetési egyenetlenségek, tartós lelki megterhelések húzódnak. A beteg az általa kialakított élethelyzet buktatóit nem képes tudatosítani. A tudattalan rossz megoldások feszültségei tüneteket eredményeznek.

A költő szavaival élve a "vergődő lélek" betegíti meg a testet. A tünetlistában azok a betegségek szerepelnek, amelyekre öröklött, genetikus kód van. Így fordulhatnak elő családokon belül halmozottan gyomorfekély, ingadozó vérnyomás, ideges eredetű szívbetegségek stb...

A hajlam öröklődik, akkor kap tüneti dominanciát, ha az illető körülményei azt megprovokálják.

Ha egy infarktus vagy agyvérzés utáni állapot rehabilitációját nyomon követjük, ott látunk gyorsabb javulást, ahol a betegnek biztos külső kapaszkodói vannak (család, célok). Hosszabb a gyógyulás folyamata, ha reményvesztett, magányos helyzettel szembesül a hirtelen jött betegség kapcsán.

A lelki eredetű testi betegségeket szakszóval pszichoszomatikának nevezzük. Az elnevezés magában hordozza a gyógyulás lehetőségének irányát is. A lelki életben kell megszüntetni a diszharmóniát, megkeresni, tudatosítani azokat a megvalósulásokat, rosszul rögzült mechanizmusokat, amelyek feszültségforrásként működnek. Ebben nyújtanak segítséget a szakemberek.

Egy-egy testi tünet pszichés vészhelyzet jelzése lehet. Érdemes rá komoly gondot fordítani. Ha a belgyógyászati kivizsgálás nem hoz megfelelő szervi elváltozásra utaló igazolást, következhet a lelki megközelítés.

A beteg a terápia során szembesül azokkal a lelki csapdákkal, amelyek családi és tágabb környezetének kapcsolatrendszerével, önmegvalósításával, mindennapjaival kapcsolatosak.

A terápia általában a fontossági hangsúlyokat helyezi át a tudatosuló problémák ismeretében. Ebben a folyamat belgyógyász szakorvos és a pszichés vezetést végző szakember munkája összefonódhat.

Napjainkban - mint ahogy ezt előbbi korok társadalmi válságaiban is megfigyelhetjük - a közgondolkodásban a misztikum és parapszichológia térhódításával előtérbe kerül a lelki egyensúly fontossága.

Ezek az irányzatok és a köréjük csoportosuló szekták valami külső hatalom beavatkozásától várják a megoldást. Káros voltuk az egységes, személyiség nélküli megközelítésben rejlik. Pedig a hasonlóságok ellenére is valamennyien mások vagyunk. Harmonikusan akkor élhetünk, ha megfelelünk annak a küldetésnek, ami csak az ember sajátja, hogy személyiségünk pozitív adottságait megfelelően kamatoztassuk.
| pszichoszomatikus, pszichoszomatika
2012-10-28 21:13:09