Áttörés a skizofrénia kutatásában

Áttörést értek el a skizofrénia kutatásában ausztrál tudósok, akik felfedezték, hogy a skizofrének agyában megnövekedett számú immunsejt található. A közlemény a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelent meg.


Néhány tudnivaló a skizofréniáról

A skizofrénia krónikus és súlyos elmebetegség. Megfelelő gyógyszerekkel bizonyos tünetek (izgatottság, hallucinációk) napok alatt, a téveszmék néhány hét alatt elmúlnak. Hat hét elteltével a legtöbb beteg jelentős javulásról számol be.


Kikapcsolja a skizofréneket kínzó "hangokat" a mágneses stimuláció

A skizofrének gyakran hallanak a fejükben kínzó "hangokat": ezeket a hallucinációkat sikerült kutatóknak az agyban keltett mágneses stimuláció segítségével megszüntetni.


A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

A skizofréniás betegek életminőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek ki.


Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között

Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között, tehát azok a gének, melyek a mentális zavar kockázatát növelik, annak az esélyét is fokozzák, hogy hordozójuk kannabiszhasználó lesz - derült ki egy nagy létszámú kutatásból.


Ugráló gének és a skizofrénia

A legújabb kutatások szerint a skizofrénia kialakulásában az ún. ugráló gének (transzpozonok) is szerepet játszhatnak. A transzpozonok olyan génszekvenciák, amelyek kromoszómáról kromoszómára képesek átugrani, így növelve gyakoriságukat a genomban, olvasható a japán vizsgálatról szóló jelentésben.


Lövöldözés a Capitoliumnál - Az autós nő azt képzelte, hogy Obama megfigyelteti őt

A washingtoni Fehér Ház területére autójával behatolni próbáló, előző nap agyonlőtt nő mentálisan beteg volt, és abban a hiszemben élt, hogy Barack Obama amerikai elnök megfigyelteti őt - közölte pénteken, rendőrségi forrásokra hivatkozva az NBC és a CNN televízió.


Elmebeteg román orvosok párharca kettős halállal

Kettős halállal végződött két elmebeteg orvos verekedése egy romániai pszichiátrián.


Áttörés a szkizofrénia genetikai hátterének megértésében

A szkizofréniás esetek legalább felénél megtalálhatóak azok a génváltozatok, melyekről a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be amerikai kutatók.


Az apává válás életkora összefügghet gyerekeiknél a skizofrénia kockázatával

Nagyobb az utódnál a skizofrénia megjelenésének kockázata, ha az apa idősebb volt az első gyerek születésekor, mint akkor, ha viszonylag fiatal - állapították meg dán kutatók.


1 | | | |

Web Design & Development Prowebshop