Nagy várakozás előzi meg a skizofrénia-gyógyszert

A Wall Street élénken reagált a Johnson & Johnson jelentésére, amelyben a skizofrénia elleni új gyógyszerük, a Risperdal hosszabb hatású változatának III. fázisú klinikai teszteredményeit tették közzé (a gyógyszert az Alkermes fejlesztette ki).

Johnson, skizofrénia, gyógyszer | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, R.

A Johnson & Johnson terméke az eredeti, napi egy tablettás adagolású Risperdal, ami az idén az egyik legnagyobb újdonság volt az antipszichotikumok piacán.

A licence alapján az Alkermes végezte el a következő lépést és olyan befecskendezhető formába fejlesztette a gyógyszert, amelyből elegendő havi két injekció. Ha az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala törzskönyvezi a gyógyszert, az becslések szerint 300 millió dolláros bevételhez juttathatja a gyártót.

Az Alkermes elnöke szerint a Risperdalra kifejlesztett beviteli szisztéma más, elnyújtott hatású készítményeknél is használható, ami komoly lehetőségeket rejt magában.

A várhatóan pozitív eredmények jelentős előnyhöz juttathatja a Johnson & Johnson-t, mivel versenytársainak nincsen ilyen adagolású terméke. A piacon Risperdal ellenfelei a Zyprexa (Eli Lilly), a Clozaril (Novartis), a Seroquel (AstraZeneca) és a márciusban megjelent Geodon (Pfizer).

A másik fejlesztő, az Alkermes nem csupán a Medisorb nevű beviteli technológiát dolgozta ki, hanem van egy orron át alkalmazott eljárása, a ProLease is, amelyet a Genetech vásárolt meg humán növekedési faktor-alapú gyógyszerének bevitelére.

A Medisorbot azért várja annyira az orvostársadalom, mert a skizofréniás betegek esetében gyakori gond az, hogy nem veszik be minden nap a tablettát.

Az ilyen betegek vagy elfelejtik, hogy be kell venniük a gyógyszert, vagy téves képzeteik és félelmeik keletkeznek vele kapcsolatban. Ha pedig az előírt mennyiségnél kevesebbet kapnak, a gyógyszer nem fejti ki hatását. A havi két injekcióval kellő hatóanyag kerülne a szervezetükbe, hogy hallucinációik és paranoiás tüneteik enyhüljenek.

Megjelent: The Boston Globe

| Johnson, skizofrénia, gyógyszer
2002-07-31 18:04:42

Web Design & Development Prowebshop