Új gyógyszerek a skizofrénia ellen

ATLANTA - Az Eli Lilly & Co. gyógyszergyár Zyprexa nevű készítménye lehetővé tette egy 45 éves atlantai skizofréniás nőnek, hogy állást keressen és külön költözzön szüleitől, először azóta, mióta 1982-ben megbetegedett. Más szerek, mint pl. a Melleril évek óta lenyugtatta téveszméit és hallucinációit, ám motiválatlan, depressziós lett.

gyógyszer, skizofrénia, Zyprexa, depresszió, Eli, Lilly | The New York Times Health News Service   Medincorp | Dooley, K.

''Jobbára csak ültem a szüleim házában, és bámultam a falat'' - nyilatkozta a nő, aki kérte nevének elhallgatását. ''Most, hogy Zyprexát szedek, boldogabbank érzem magam, normálisabbnak, és sokkal világosabban tudok gondolkodni az esetek többségében.''

Az 1996-ban bevezetett Zyprexa a gyógyszerek egy viszonylag új fajtájához tartozik, hozzásegíti a skizofréniás betegeket, hogy normális életet éljenek. A Zyprexa, együtt a Johnson & Johnson cég Risperdaljával és a Zeneca Group Pls Seroqueljével együtt került piacra, és a jelenlegi 2 milliárd dolláros forgalom helyett 5 éven belül 5-6 milliárdot is elérhet. (A Pfizer skizofrénia-elleni, Zeldox nevű készítményét nem fogadta el forgalomba hozatalra az FDA.)

Amellett, hogy csökkentik a skizofréniát általában kísérő depressziót és apátiát, az új gyógyszerek (antipszichotikumoknak nevezik őket, mert a pszichózisokat gyógyítják) nem vagy csak igen kis mértékben okoznak a többi gyógyszer hatására nemritkán kialakult izomkárosodást.

''Azért ilyen sikeresek az új gyógyszerek, mert a régiek nem voltak elég jók'' - mondta David Saks, a Gruntal & Co. cég elemzője. ''Nem fordítottak elég figyelmet ezekre a gyógyszerekre, az újak egyszerűen jobbak.''

A Lilly Zyprexája a legsikeresebb gyógyszer volt a világon, 1996-ban, piacra kerülésének első évében 760 milliós forgalma volt, az idén 1,4 milliárd a várható forgalom a Cowen & Co. elemzői szerint, míg a Johnson & Johnson 1994-ben elfogadott Risperdalja közel 1 milliárdos forgalomra számíthat a Hambrecht & Quist előrejelzései alapján. Az új gyógyszerek ára jelentősen magasabb. Míg a régebbi gyógyszerek, mint a Johnson & Johnson Haldolja betegenként csak fillérekbe kerül, a Risperdal és a Seroquel 8-9 dollárba.

Bár a Zyprexa szedése évi több mint 3000 dollárjába kerül egy betegnek, a Lilly szerint ez mégis 10 ezer dollár nettó megtakarítást jelent, ahhoz képest, mintha régi gyógyszert szedne. Ez azért van, mert Zyprexát szedők kevesebbet vannak kórházban, állítják a Lillynél. Ezt mintegy 800 beteg orvosi jelentésének elemzésére alapozzák, összehasonlítva a Zyprexát a Haldollal.

A skizofréniás betegek kórházi ápolása a napi 500-1000 dollárt is elérheti, mondta dr. Richard Jed Wyatt, a National Institute of Mental Health neuropszichiátriai osztályának vezetője. ''Nagyon hamar ki lehet számítani, hogy még csak egy enyhe visszaesés is kiegyenlítené a gyógyszerek ára közti különbséget'' - mondta. Az Egyesült Államokban mintegy 2,5 millió skizofrén beteg van, közülük 100 ezret ápolnak állami elmekórházakban. A betegek ápolására fordított pénz az Egyesült Államokban 20 milliárd dollár évente.

A skizofrénia, az orvosok szerinti legsúlyosabb elmebaj, jellemzői a hallucinációk, téveszmék és a paranoia. Az a közhiedelem, miszerint a skizofrénia tudathasadás, több személyiség egy testben, klinikailag nem állja meg a helyét. Ez utóbbi egy igen ritka betegség, disszociatív azonosságzavar. A skizofrénia okát nem ismerjük. ''A skizofénia éppen attól fosztja meg az embert, ami emberré teszi'' - jelentette kis Alan Breier, a Lilly-cég egyik Zyprexával foglalkozó kutatója. A skizofrénia általában kamaszkorban vagy a 20-as évek elején tör ki az emberen. Néhány beteg megússza néhány rohammal és meggyógyul, ám a legtöbben életük végéig szenvednek.

Mind a régebbi, mind az új szerek azon az alapon működnek, hogy megváltoztatják az agyban a dopamninnak nevezett kémiai jelzés feldolgozását. A kutatók hisznek abban, hogy az újabb készítményeknek kevesebb mellékhatásuk van, mert az agynak a gondolkodással és az érzelmekkel kapcsolatos részét hatékonyabban célozzák meg.

A dopamin az agynak a mozgatófunkcióját irányító részeire is hat. A régebbi antipszichotikus gyógyszerek általános mellékhatásai a remegés, merevség és az hogy a beteg húzza a lábát. A tünetek hasonlóak a Parkinson-kór szimptómáihoz, ami szintén a dopamin-folyamattal kapcsolatos.

Néhány beteg azért utasította el a régebbi gyógyszerek szedését, mert annak néhány kísérő jelensége, mint az, hogy a beteg nyelve időnként kilóg, állandóan rág, visszafordíthatatlanok.

Az idős emberek érzékenyebbek ezekre a mellékhatásokra, s ez aggasztotta az orvosokat, amiért a régebbi gyógyszereket szedetik az Alzheimer-kórban szenvedő betegekkel. Az Alzheimer-kór az emlékezőtehetség elvesztésével, zavartsággal és elbutulással jár. Az új gyógyszerek jobb hatással vannak az idős, Alzheimer-kóros betegekre is - jelentette ki dr. Jeremy Cummings az UCLA mellett működő Alzheimer's Disease Center igazgatója.

A legnagyobb áttörés ezeknél az új gyógyszereknél az, hogy úgy gyógyítják a hallucinációkat és téveszméket, hogy közben nem okoznak Parkinson-kórra jellemző tüneteket. Enyhítik a skizofréniát kísérő depressziót és a zárkózottságot is, ami valaha annyira kínozta azt az atlantai asszonyt, és sorstársainak ezreit még.

''Kevésbé érzik magukat zombiknak, ahogy mondani szoktuk'' - mondta Michael Carvalho, a manchesteri Veterans Administration Medical Center klinikai specialistája. ''Az emberek jobban be tudnak illeszkedni a társadalomba, és jó a közérzetük. Jobban érzik magukat a bőrükben.''

Megjelent: Bloomberg Business News

| gyógyszer, skizofrénia, Zyprexa, depresszió, Eli, Lilly
2002-07-31 21:37:02

Web Design & Development Prowebshop