Hirdetés

A cigarettázás véd a schizofrénia ellen

Egy tanulmány szerzői azt tapasztalták, hogy a cigarettázás ténylegesen véd a skizofrénia kialakulása ellen, ám óva intenek a dohányzástól, mert a káros hatásai még mindig túlsúlyban vannak az esetleges előnyökkel szemben.

cigaretta, skizofrénia |

InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.

Stanley Zammit, a cardiffi egyetem kutatója és munkacsoportja 50 087 svéd résztvevőn mérte fel a cigarettázás hatását. A résztvevők 98 százaléka 18-20 éves volt 1970-ben. Közülük 1996-ra 362-nél állapítottak meg skizofréniát.

Kiderült, hogy azok, akik 18 és 20 éves koruk közt cigarettáztak, későbbi életük folyamán kisebb valószínűséggel betegedtek meg skizofréniában.

Fordítottan egyenes arányosság volt tehát megfigyelhető az elszívott cigaretták száma és a skizofrénia kockázata között, a kockázati arány 0,5 volt az erős dohányosok esetében (napi >20 cigaretta), összevetve a nemdohányzókkal.

Érdekes, hogy a dohányzás a többi pszichotikus betegséggel nem volt összefüggésben. Ezt azt jelenti, hogy „a dohányzásnak valószínűleg meglehetősen különös hatása van a skizofrénia kialakulásának csökkentésére”, mondják a kutatók.

Felhívták azonban a figyelmet a dohányzás számos egészségkárosító hatására, és kijelentették, hogy „az eredmények megvilágíthatják a dohányzás és a skizofrénia közötti kapcsolatot, és elősegíthetik a betegség etiológiája mögötti molekuláris mechanizmusok jobb megértését.”

American Journal of Psychiatry
cigaretta, skizofrénia

2005-05-20 14:00:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop