Hirdetés

A skizofrénia elleni gyógyszer nemkívánatos mellékhatása

Klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a Zyprexa nevű gyógyszer nyújtott hatású, injekcióban adható változata a skizofrénia hatásos kezelési módja, de egyes betegeknél „túlzott nyugtató hatást” tapasztaltak, olvasható az FDA honlapján.

skizofrénia, Zíprexa, mellékhatás |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Az adatok szerint ez a hatás 1915 betegből 24-nél jelentkezett, és 1-3 óra hosszat tartott.

Ez a nyugtató hatás a gyógyszernek csak az injekció formájára vonatkozik, és valószínűleg a gyorsabb felszívódás okozza.

Az FDA szakértői testülete a közeljövőben összeül, hogy eldöntsék, a nyújtott hatású Zyprexa, az Eli Lilly & Co. Gyártmánya „elfogadhatóan biztonságos” és hatásos kezelése-e a skizofréniának.

A gyártó az FDA-nál kezdeményezte a nyújtott hatású gyógyszer törzskönyvezését. A gyógyszert az orvos adja be 2-4 hetenként. Jelenleg a Zyprexának a napi egyszer szájon át szedhető formája van forgalomban a skizofrénia és a bipoláris betegség kezelésére. A rövid hatású injekciós változat a nem együttműködő, izgatott állapotú skizofréniás vagy bipoláris rendellenességben szenvedő betegek elfogadott kezelési módja.

A szakértők arról is döntenek, hogy törzskönyvezés esetén tartalmazzon-e a gyógyszer csomagolása figyelmeztetést, illetve hogy csak második vonalban tartsák, olyan esetekre, amikor más kezelés nem hatásos.

HealthDay
skizofrénia, Zíprexa, mellékhatás

2008-02-12 19:36:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop