A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

A skizofréniás betegek életminőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek ki.

skizofrénia, Wizard, mobiltelefonos alkalmazás, iOS | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Wizard játékos agytornája a fejlesztők szerint javítja a skizofrének agyműködését és megkönnyíti mindennapi feladataik ellátását. Az alkalmazást, amely az Apple operációs rendszerére, az iOS-re tölthető le, négy héten át tesztelték 22 résztvevővel, akiknél szkizofréniát diagnosztizáltak.

A skizofrénia olyan krónikus elmebetegség, amely a magatartás megváltozását, a gondolkodás zavarát, apátiát, egyeseknél téveszméket, hallucinációkat okozhat.

A betegek agyműködési zavarokat is tapasztalhatnak, romolhat a rövid távú memóriájuk, vagyis elfelejthetnek fontos időpontokat, dátumokat, összefüggéseket.

A Wizard játékos feladatokkal edzi az agyműködést és a memóriát, a felhasználónak például szobákon kell áthaladnia, azonosítania kell dobozokban lévő dolgokat és jellemeznie a helyeket.

Barbara Sahakian, a játék egyik fejlesztője elmondta, a skizofrének memóriatavarain segítő gyógyszerek kifejlesztése lassan halad, ezért fontos ez a kutatás: a memóriajáték segít ott, ahol a gyógyszerek még nem tudnak.

"A játék érdekes, még a teljesen közönyös betegeket is arra ösztönzi, hogy folytassák az agytornát" - magyarázta a fejlesztő.

Peter Jones, Sahakian kollégája hozzátette: nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség a friss eredmények alátámasztására, hogy pszichoterápiával és orvosságokkal kombinálva a Wizard segíthessen a skizofréneknek abban, hogy betegségük a lehető legkevésbé befolyásolja mindennapi életüket.

A Wizard memóriajátékot a Peak nevű agytorna alkalmazás keretén belül lehet letölteni.

| skizofrénia, Wizard, mobiltelefonos alkalmazás, iOS
2015-08-05 21:02:59
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop