Hirdetés

Bőrtapasszal megállapítható a schizofrénia

Egyszerű bőrtapasz áll rövidesen az elmeorvosok rendelkezésére, hogy felállítsák a schizofrénia diagnózisát, mely néha igen nehéz. A teszt kifejlesztői azt is remélik, hogy a betegek így könnyebben beleegyeznek majd a gyógyszeres kezelésbe.

schizofrénia, bőrtapasz, niacin, bőrpírteszt, niacin |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Motluk, A.

A "niacin bőrpírteszt" egy műanyag csík, amelyen szűrőpapír kockák vannak elhelyezve. A papír impregnálva van methyl nikotinát oldattal, amely a B vitamin, a niacin származéka. Egészséges emberre helyezve az oldat a bőrerek tágítja a bőrereket, a bőr színe pirossá válik. A schizofrének bőre viszont sokkal gyengébben reagál.

Egészséges emberen a niacin okozta bőrpír a prostaglandin D2 felszabadulás következménye, mely a sejtmembránban lévő arachidonsav származéka. Számos tanulmány kimutatta, hogy schizofrének sejtmembránja kevesebb arachidonsavat és más esszenciális zsírsavat tartalmaz.

Pauline Ward, Iain Glen és kollégái a Caraig Dunain kórházban, Iverness, Skócia, 38 schizofrénen és 22 egészséges önként jelentkezőn végezték a vizsgálatot. A tesztcsíkot az alkar belső felszínére helyezték öt percre és egy négypontos skálán feljegyezték a vörösség mértékét. A két csoport között akkor jelentkezett a legnagyobb különbség, amikor a csíkot 0,01 mol/liter koncentratiójú metilnikotinattal impregnálták. A schizofrén betegek 83 %-nál a bőrpír nem jelentkezett, míg az egészségesnek csak 23 %-a nem reagált, számoltak be a kutatók. A technika a jelenlegi formában még nem alkalmas a pontos diagnózis felállítására, de a kutatók további finításokkal az eredmények javulását várják.

Más kutatók tagadják, hogy a sejtmembrán zsírsavai jelentős szerepet játszanak a schizofrénia létrejöttében. Azonban a teszt segíthet abban, hogy meggyőzzék a beteget arról, hogy szükséges a kezelés.

Megjelent: New Scientist

schizofrénia, bőrtapasz, niacin, bőrpírteszt, niacin

2002-07-31 18:42:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop