Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között

Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között, tehát azok a gének, melyek a mentális zavar kockázatát növelik, annak az esélyét is fokozzák, hogy hordozójuk kannabiszhasználó lesz - derült ki egy nagy létszámú kutatásból.

skizofrénia, gen, genetika, cannabis, kannabisz | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Korábbi kutatások már felfedezték a kannabisz és a skizofrénia közötti összefüggést. A 2028 résztvevővel készített tanulmány szerzői nem zárják ki, hogy a marihuána fogyasztása növelné a mentális zavar kialakulásának esélyét, ám valószínűsítik, hogy a kapcsolat másféle irányú lehet.

"A skizofréniára való hajlam növeli a kannabiszhasználat esélyét is" - mondta Robert Power, a londoni King's College Pszichiátriai Intézetének munkatársa, a Molecular Psychiatry című szaklap új számában ismertetett kutatás vezetője.

A skizofrénia gyakori és súlyos pszichiátriai kórkép, nagyjából száz emberből egyet súlyt. Kannabiszhasználóknál körülbelül kétszer akkora az eséllyel alakul ki, mint azoknál, akik nem élnek a tudatmódosító szerrel.

A betegség oka nem ismeretes, a friss kutatások alapján testi, genetikai, pszichológiai és környezeti tényezők sora játszik szerepet a kialakulásában.

Az új brit kutatás során vizsgált 2028 egészséges felnőtt közül 1011-en fogyasztottak kannabiszt. Minden résztvevő genetikai profilját megvizsgálták. Azt találták, hogy akiknél nagyobb volt a genetikai hajlam a skizofréniára, azok nagyobb eséllyel fogyasztottak kannabiszt, vagy nagyobb mennyiséget szívtak belőle, mint akik nem hordozták a hajlamosító géneket.

Kapcsolódó rovat:
Kábítószerek, gyógyszerek


| skizofrénia, gén, genetika, cannabis, kannabisz
2014-06-27 17:47:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop