Néhány tudnivaló a skizofréniáról

A skizofrénia krónikus és súlyos elmebetegség. Megfelelő gyógyszerekkel bizonyos tünetek (izgatottság, hallucinációk) napok alatt, a téveszmék néhány hét alatt elmúlnak. Hat hét elteltével a legtöbb beteg jelentős javulásról számol be.

skizofrénia, tudathasadás | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Pozitív tünetek

Ide tartoznak a hallucinációk, téveszmék, gondolkodásbeli és mozgási rendellenességek. Akinek pozitív tünetei vannak, gyakran veszíti el a kapcsolatot a realitással. Ezek a tünetek a kezeléstől függően hol előjönnek, hol elmúlnak, egyszer súlyosak, máskor alig észrevehetők.

Negatív tünetek

A negatív tünetek (örömtelenség, tervezési képtelenség, visszahúzódás a társaságtól) a normális érzelmek és viselkedés működési zavarai. Ezeket a tüneteket gyakran összetévesztik a depresszióval és más betegségekkel.

Kognitív tünetek

A megértés, a figyelem összpontosításának nehézségei, a tervezés hiánya, az újonnan elsajátított információ gyakorlati alkalmazására való képtelenség gyakran téveszthető össze más betegségekkel, és nem könnyű a skizofrénia részeként felismerni.

A skizofrének általában nem erőszakosak

A legtöbb erőszakos cselekményt nem skizofrének követik el. A drog használat fokozhatja az erőszakossá válás esélyeit. Ha a skizofrén erőszakos lesz, az többnyire otthon történik, és acsaládtagok ellen irányul.

Magas az öngyilkosság kockázata

A skizofrének körében gyakoribb az öngyilkossági kísérlet, a betegek 10 százaléka önkezével vet véget életének, különösen a fiatal felnőtt férfiak. Nehéz megjósolni, kik a veszélyeztetettek.

Kábítószer

Néhány droghasználó tünetei hasonlíthatnak a skizofrénia tüneteire, ezért könnyű a skizofrén betegeket drogosoknak nézni. Ugyanakkor a betegségben szenvedők gyakrabban nyúlnak drog vagy alkohol után. Egyes kábítószerek, például a marihuána, az amfetaminok és a kokain súlyosbíthatják a skizofrénia tüneteit.

Segítség a mindennapos kihívások megoldására

A pszichológiai kezelés a gyógyszeresen már stabilizált betegeknek segíthet megküzdeni a betegség kihívásaival, a kommunikációval, az öngondoskodással, a munkával és a kapcsolatok kialakításával, megtartásával.

A gyógyszermellékhatások

Egyeseknél a gyógyszerszedés kezdetekor mellékhatásokat tapasztalnak, a legtöbb néhány nap után elmúlik. Ilyenek lehetnek az álmosság, szédülés, homályos látás, szapora szívverés, fényérzékenység, kiütések, menstruációs problémák.

Együttműködés

Sokan abbahagyják a gyógyszerek szedését, mert már jobban érzik magukat, de ezt csak az orvossal való megbeszélés után szabad megtenni, és akkor is jobb fokozatosan elhagyni.

| skizofrénia, tudathasadás
2018-01-03 21:43:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop