Hirdetés

Skizofrénia: a kettéhasadt világ

Írásom címét egy televízióban sugárzott filmből kölcsönöztem. A film, ahogy a címe is jelzi, egy skizofréniában (hasadásos elmezavarban) szenvedő lányról szól. Az alcím szerint igaz történetet dolgoz fel, valóságélményt napjaink Amerikájából. Ehhez képest sok a kirekesztő megkülönböztetésre alkalmat adó, hatásvadász részlet, ami szakmai szemmel nézve leginkább arra jó, hogy megerősítsen a köztudatban minden olyan félelmet, amely az elmebetegeket a társadalmon kívülre helyezi. .

skizofrénia, tudathasadás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.

A beteg késsel támad családtagjára, gyógyszereit nem szedi, öngyilkosságot kísérel meg, a kórházban alig-alig sikerül megfékezni.

A kórház sokkal jobban emlékeztet egy évtizedekkel ezelőtti börtönre, mint egy jelenleg Magyarországon működő elmeosztályra. Nyolc évet tölt itt az elmebeteg főhős. Anyja minden reményt felad, az öröklést tartja átoknak, hiszen saját édesanyja is őrjöngő elmebetegként élte életét zárt intézeti körülmények között.

A filmben mégsem ilyen tragikus a végkifejlet. A hősnő nyolc évig tartó őrjöngő gyötrelmének hirtelen véget vet egy csodaszer. Szedése mellett, illetve után ugyanott tudja folytatni életét, ahol a betegség megállította.

A filmben a burkolt reklám zavart. Az a fajta burkolt reklám, ami miatt a "civil" pszichiátriában járatlan tévénézőt az elmezavarral sokkolják.

A skizofrénia lényege, hogy a beteg viselkedését olyan valós alap nélküli ingerek határozzák meg, amelyeket ő maga valóságosnak tart. Ezek a hallucinációk. Lehetnek hanghallások, látomások, esetleg üldözéses, bizarr tartalmak.

Hallucinációi hatására előfordulhat, hogy a beteg agresszívvé válik környezetével szemben, vagy öngyilkosságot követ el. De nagy tévedés lenne egyenlőségjelet tenni a hasadásos elmezavar és a brutális önpusztítás közé, ahogy a film megteszi.

Az elmebetegség nem gyógyítható, de gyógyszerek segítségével a hallucinációk csökkennek, halványodnak, eltűnnek. Így volt ez a korszerűbb gyógyszerek megjelenése előtt is - mintegy 20 éve -, és így van a jelenlegi korszerűbb gyógyszerelés mellett is.

Ennek és az alkalmazott pszichoterápiás megközelítésnek az eredményeképpen a skizofréniában szenvedők rendszeres gondozás és gyógyszerelés mellett majdnem teljes értékű életminőségben élhetnek családjuk körében. Fontos, hogy a család elfogadja őket, betegségüket úgy tekintse, mint bármilyen egyéb krónikus megbetegedést, amely rendszeres gyógyszeres terápiát, fokozott odafigyelést igényel.

skizofrénia, tudathasadás

2007-12-10 17:03:54

Hirdetés
Hirdetés