Ugráló gének és a skizofrénia

A legújabb kutatások szerint a skizofrénia kialakulásában az ún. ugráló gének (transzpozonok) is szerepet játszhatnak. A transzpozonok olyan génszekvenciák, amelyek kromoszómáról kromoszómára képesek átugrani, így növelve gyakoriságukat a genomban, olvasható a japán vizsgálatról szóló jelentésben.

skizofrénia, gen, genetika | InforMed Hírek12   InforMed

A skizofrénia örökletes betegség, ami arra utal, hogy bár környezeti tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásában, mégis genetikai alapú, mindeddig azonban nehéz volt azonosítani a szerepet játszó géneket.

Nemrégiben felfedezték, hogy az idegi prekurzor sejtekben igen sok az egyik leggyakoribb ugráló gén, az L1. Azt is megállapították, hogy az L1 magas szintje összefügg egyes agyi megbetegedésekkel, például a Rett-szindrómával (az autizmussal rokon rendellenesség), valamint a Louis-Bahr szindrómával. Most elhunyt skizofrén betegek boncolásakor kiderült az is, hogy a szervezetükben 1,1-szer annyi volt az L1 gén, mint az egészségeseknél. Emelkedett szintet mértek más mentális rendellenességeknél, például a depressziónál is.

A kutatók megállapították azt is, hogy a vemhes egerek vírusfertőzése miatt ivadékaik L1 szintje szintén emelkedik. Hasonló jelenséget tapasztaltak makákóknál is, ami arra utal, hogy külső tényezők is szerepet játszhatnak.

Ez természetesen még távolról sem jelenti azt, hogy oksági összefüggést állapítottak volna meg, az ugráló gének és a skizofrénia között, további kutatásokra van szükség ezen az úton.

Forrás: The Scientist

| skizofrénia, gén, genetika
2014-01-20 13:24:10
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop