Személyiségvonások skizofréniában

A skizofrén betegek személyiségjegyei kulturális határokat nem ismerő módon, hasonlóak, és japán vizsgálati eredmények szerint úgy tűnik, a férfi betegek személyiségét változtatja meg leginkább a betegség.


A skizofrénia tünetek megjósolása

A skizofrénia tünetei sokfélék és egyénenként nagyon változatosak lehetnek. Példának okáért, vannak betegek, akiket bizarr és kellemetlen hallucinációk gyötörnek, másokat üldöztetéses téveszmék sújtanak, és vannak, akik úgy érzik, gondolataikat kívülről szabályozzák és tetteiket is irányítják külső erők.


A skizofrénia kockázatának genetikai alapjai

Amerikai kutatók egy a közelmúltban elvégzett vizsgálata szerint ritka és korábban még fel nem fedezett genetikai változatok jelentősen megnövelhetik a skizofrénia kialakulásának kockázatát.


A skizofrénia elleni gyógyszer nemkívánatos mellékhatása

Klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a Zyprexa nevű gyógyszer nyújtott hatású, injekcióban adható változata a skizofrénia hatásos kezelési módja, de egyes betegeknél „túlzott nyugtató hatást” tapasztaltak, olvasható az FDA honlapján.


A terhesség alatti stressz és a skizofrénia

Egy új kutatás szerint, ha az anyát a terhessége első trimeszterében stressz éri – közeli hozzátartozó halála vagy súlyos betegsége –, akkor megnőhet annak a kockázata, hogy gyermeke skizofrén lesz.


Megtalálták a szkizofréniával kapcsolatos DNS-szakaszt

Amerikai kutatók jelentik, hogy felfedeztek egy parányi DNS-darabkát, amelynek köze lehet a szkizofréniához. A génszakasz a CSF2RA és az IL3RA gének között helyezkedik el. Egyiket sem hozták korábban összefüggésbe a betegséggel.


Mérföldkő a szkizofrénia kezelésében

Hazánkban először a Nemzetközi Szkizofrénia Szimpóziumon, 2006. szeptember 8-9-én, Budapesten mutatják majd be a szakemberek azt a szájban oldódó tablettát, amely olyan szkizofrén betegek kezelésében is alkalmazható, akik a terápia során nem működnek együtt orvosaikkal, nem szedik rendszeresen, illetve a javasoltaknak megfelelően az előírt gyógyszereiket.


A skizofrénia korai diagnózisa

Brit és német tudósok új módszert találtak a skizofrénia korai megállapításához – azt tapasztalták ugyanis, hogy a betegek gerincvelői folyadékának magas a glukózszintje.


Virtuális valóság a hallucinációk kezelésében

A jaeni egyetem kutatói egy projekten dolgoznak, amely a világon elsőként kívánja a hallucinációkat a virtuális valóság technikáival kezelni. A projektet a spanyol tudomány és technika minisztériuma támogatja.


Hibás mechanizmusok a skizofrének agyában

A brit pszichiátriai intézet egy képalkotó eljárás segítségével megtalálta a skizofréniában szenvedők agyában a kémiai üzenetközvetítés hibás mechanizmusát.


| 2 | |

Web Design & Development Prowebshop