Skizofrénia

A skizofrénia súlyos elmebetegség, amit a valósághoz fűződő kapcsolat elvesztése (pszichózis), hallucinációk, téveszmék (téves vélekedések), kóros gondolkodás, a munkaképesség és a társadalmi beilleszkedés felbomlása jellemez.


Áttörés a szkizofrénia genetikai hátterének megértésében

A szkizofréniás esetek legalább felénél megtalálhatóak azok a génváltozatok, melyekről a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be amerikai kutatók.


Áttörés a skizofrénia kutatásában

Áttörést értek el a skizofrénia kutatásában ausztrál tudósok, akik felfedezték, hogy a skizofrének agyában megnövekedett számú immunsejt található. A közlemény a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelent meg.


Néhány tudnivaló a skizofréniáról

A skizofrénia krónikus és súlyos elmebetegség. Megfelelő gyógyszerekkel bizonyos tünetek (izgatottság, hallucinációk) napok alatt, a téveszmék néhány hét alatt elmúlnak. Hat hét elteltével a legtöbb beteg jelentős javulásról számol be.


Kikapcsolja a skizofréneket kínzó "hangokat" a mágneses stimuláció

A skizofrének gyakran hallanak a fejükben kínzó "hangokat": ezeket a hallucinációkat sikerült kutatóknak az agyban keltett mágneses stimuláció segítségével megszüntetni.


A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

A skizofréniás betegek életminőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek ki.


Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között

Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között, tehát azok a gének, melyek a mentális zavar kockázatát növelik, annak az esélyét is fokozzák, hogy hordozójuk kannabiszhasználó lesz - derült ki egy nagy létszámú kutatásból.


Ugráló gének és a skizofrénia

A legújabb kutatások szerint a skizofrénia kialakulásában az ún. ugráló gének (transzpozonok) is szerepet játszhatnak. A transzpozonok olyan génszekvenciák, amelyek kromoszómáról kromoszómára képesek átugrani, így növelve gyakoriságukat a genomban, olvasható a japán vizsgálatról szóló jelentésben.


A felnőttkori skizofrénia gyermekkori alapjai

Már a felnőttkori skizofrénia kialakulása előtt évekkel kialakulnak olyan gondolkodásbeli nehézségek, amelyeket sokszor gyermekkorban is ki lehet mutatni. Ilyen problémák lehetnek az érvelési képtelenség, a munkamemória zavara, a figyelemzavar és a meglassult gondolkodás. Egy több mint 1000 résztvevővel dolgozó új-zélandi vizsgálat során egyértelmű kapcsolat rajzolódott ki a fejlődési nehézségek bizonyos csoportja és a skizofrénia között.


Személyiségzavar fiatal felnőtteknél

Minden öt fiatal amerikai közül egynek olyan személyiségzavara van, ami akadályozza a mindennapi életben, és még ennél is gyakoribb az alkohollal és kábítószerrel visszaélők száma, jelentik chicagói kutatók.


1 | | |

Web Design & Development Prowebshop