Skizofrénia

2022. 09. 15

A skizofrénia súlyos elmebetegség, amit a valósághoz fűződő kapcsolat elvesztése (pszichózis), hallucinációk, téveszmék (téves vélekedések), kóros gondolkodás, a munkaképesség és a társadalmi beilleszkedés felbomlása jellemez.

Áttörés a szkizofrénia genetikai hátterének megértésében

2020. 06. 02

A szkizofréniás esetek legalább felénél megtalálhatóak azok a génváltozatok, melyekről a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be amerikai kutatók.

Áttörés a skizofrénia kutatásában

2018. 09. 17

Áttörést értek el a skizofrénia kutatásában ausztrál tudósok, akik felfedezték, hogy a skizofrének agyában megnövekedett számú immunsejt található. A közlemény a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

Néhány tudnivaló a skizofréniáról

2018. 01. 03

A skizofrénia krónikus és súlyos elmebetegség. Megfelelő gyógyszerekkel bizonyos tünetek (izgatottság, hallucinációk) napok alatt, a téveszmék néhány hét alatt elmúlnak. Hat hét elteltével a legtöbb beteg jelentős javulásról számol be.

Kikapcsolja a skizofréneket kínzó "hangokat" a mágneses stimuláció

2017. 09. 06

A skizofrének gyakran hallanak a fejükben kínzó "hangokat": ezeket a hallucinációkat sikerült kutatóknak az agyban keltett mágneses stimuláció segítségével megszüntetni.

A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

2015. 08. 05

A skizofréniás betegek életminőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek ki.

Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között

2014. 06. 27

Genetikai kapcsolat lehet a kannabisz használata és a skizofrénia között, tehát azok a gének, melyek a mentális zavar kockázatát növelik, annak az esélyét is fokozzák, hogy hordozójuk kannabiszhasználó lesz - derült ki egy nagy létszámú kutatásból.

Ugráló gének és a skizofrénia

2014. 01. 20

A legújabb kutatások szerint a skizofrénia kialakulásában az ún. ugráló gének (transzpozonok) is szerepet játszhatnak. A transzpozonok olyan génszekvenciák, amelyek kromoszómáról kromoszómára képesek átugrani, így növelve gyakoriságukat a genomban, olvasható a japán vizsgálatról szóló jelentésben.

A felnőttkori skizofrénia gyermekkori alapjai

2010. 06. 08

Már a felnőttkori skizofrénia kialakulása előtt évekkel kialakulnak olyan gondolkodásbeli nehézségek, amelyeket sokszor gyermekkorban is ki lehet mutatni. Ilyen problémák lehetnek az érvelési képtelenség, a munkamemória zavara, a figyelemzavar és a meglassult gondolkodás. Egy több mint 1000 résztvevővel dolgozó új-zélandi vizsgálat során egyértelmű kapcsolat rajzolódott ki a fejlődési nehézségek bizonyos csoportja és a skizofrénia között.

Személyiségzavar fiatal felnőtteknél

2008. 12. 09

Minden öt fiatal amerikai közül egynek olyan személyiségzavara van, ami akadályozza a mindennapi életben, és még ennél is gyakoribb az alkohollal és kábítószerrel visszaélők száma, jelentik chicagói kutatók.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop