Magasabb rendű-e a nők orgazmusa?

LONDON - Az agy - minden helyesen gondolkodó egyetért ezzel - a legfontosabb nemiszerv. Most az orvosok már azt is tudni vélik, miért.

orgazmus, nők, orgazmusa, szex, nÅ‘k | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

A bizonyítékot részben egy 44 éves nő hozta, akinek nem mindennapi problémája van. Akár vásárlás, takarítás vagy rádióhallgatás közben is megtörténhet vele, hogy - az edinburghi Western General Kórház orvosainak szavaival - "az orgazmussal teljesen megegyező érzés" tölti el. Ezek az orgazmusok akár egy percig is tarthatnak, és teljesen váratlanul, előzetes jelek nélkül jelentkeznek. Immáron három éve, kéthetente átlagosan egyszer. Néhányszor az is előfordult, hogy az asszonyt vezetés közben érte el az orgazmus, és félre kellett állnia, hogy egy kicsi megnyugodjon.

Egyszer nővérével együtt egy érzelmes rádiójátékot hallgattak, amikor újból kielégülés-érzése volt. Egyszer csak balkeze remegni kezdett, majd elveszítette az eszméletét. Ez már elegendő ok volt, hogy orvoshoz forduljon. Az elvált, gyermekét egyedül nevelő nőt nagyon zavarba hozták a tünetek, és az orvosnak bizony csak tapintatos kérdésekkel sikerült megtudnia a részleteket. A beteg hangsúlyozta, hogy orgazmusait semmi különleges ok nem váltja ki, és egyik sem volt sem kielégítő, sem kellemes. Az egyetlen támpont az a gyötrő fejfájás lehetett, amit két évvel a különös probléma jelentkezése előtt élt át, amikor napokon keresztül erős fejfájása volt.

Agyának vizsgálata kimutatta, hogy a jobb halántéklebenyben egy kóros artéria található. Dr. Paul Reading, az asszony neurológusa szerint a sérülés egyfajta "vaszkuláris anyajegy". Valószínűleg elpattant, és ez okozta a fejfájást, a maradandó károsodás pedig epilepsziaszerű rendellenességet okozott. Ez okozta az orgazmusokat, mert a lebeny, amelyben a sérülés található, feltételezések szerint erősen kötődik a szexualitáshoz.

Húsz korábbi esetet is ismerünk, amelyekben epilepsziás sérülések spontán orgazmusokhoz vezettek. Szinte kizárólag minden esetben nőkről van szó, és mindegyiküknél strukturális elváltozások vannak az adott agyterületen. Dr Reading szerint: "Az ehhez hasonló esetekből tudjuk, merre található az agyban az orgazmus központja - legalábbis a nőkében." Csak egy olyan esetet tartanak nyilván, amelyben férfi a beteg, de az ő esetében a rendellenesség helye a hipotalamuszban, ebben az alacsonyabb rendű vegetatív agyterületen található. A szakemberek ennek alapján arra következtetnek, hogy a férfiak orgazmusa más területen képződik.

Vajon magyarázható-e ezzel, hogy a nők számára miért fontosabb a nemi életben a szellemiség és a lelkiség? Dr. Reading óva intett az elhamarkodott ítéletektől. "Ez csupán a férfi és a nő közötti különbség újabb bizonyítéka," mondta.

A betegnek karbamazapint, egy epileptikumot írtak fel, és azóta az asszony nyugodt, gondtalan életet élhet.

Megjelent: The Independent, London

| orgazmus, nők, orgazmusa, szex
2002-07-31 19:19:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop