Szexuális eredetű magatartási zavarok

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azok a tizenéves lányok, akik akaratuk ellenére kerültek szexuális kapcsolatba, sokkal elviselhetetlenebbek az iskolában, míg a hasonló helyzetű fiúknak inkább evési problémáik vannak.

lányok, szexuális, erőszak, magatartási, zavarok, magatartászavar, nemi, szex, erÅ‘szak | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Sok eddigi vizsgálat éppen az ellenkezőjét állapította meg: eszerint inkább a lányok azok, akik befelé fordulnak gondjaikkal és ez kihatással van az étvágyukra is, illetve a fiúk kifelé vezetik le azokat. Éppen ezért a kutatás vezetője, dr. Lydia A. Shrier meglepőnek tartja az eredményeket.

Összesen 7884 szexuálisan aktív tizenévest vontak be a vizsgálatba, 14 és 18 éves kor között. A lányok mintegy 30 százaléka, a fiúknak egy tizede vallotta be, hogy előfordult az, hogy aktusra kényszerítették őket - dr. Shrier ezeket az adatokat az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine januári számában tette közzé.

Azon lányok körében, akik egy év alatt legalább egyszer összeverekedtek valakivel az iskolában, 67 százalékkal többen feleltek igennel arra a kérdésre, hogy volt-e már erőszakos nemi éleményük. A nemileg aktív fiúknál a hányás és a hashajtószedés - a bulimia általános jelei - 3,5-szer gyakoribb azoknál, akik szintén igennel válaszoltak.

Annak ellenére, hogy ez az egy felmérés önmagában még nem bizonyítja, hogy a gyermekkorban elszenvedett nemi erőszak a fiúkat bulimiássá, a lányokat pedig verekedőssé teszi, dr. Shrier szerint "át kellene értékelnünk a viselkedési zavarokkal kapcsolatos álláspontunkat".

"A tanulmányból ugyan arra következtethetünk, hogy az erőszak a fiúknál evési problémákat okoz, ugyanakkor a cikk mindenkit int attól, hogy sztereotipikus ítéleteket hozzon," jelentette ki dr. Vaughan I. Rickert, a galvestoni Texas Egyetem szülész-nőgyógyász professzora.

"A serdülőkori viselkedési zavarok sokkal inkább az egyéni lelkiállapottal, mintsem azokkal társadalmi sztereotípiákkal állnak kapcsolatban," hogy miként reagálnak a fiúk és a lányok a szexuális zaklatásra, tette hozzá a professzor.

Egy vermonti felmérés során összesen 21297 fiatal (14-18 év, szexuálisan aktívak és nem azok) töltött ki kérdőíveket. A válaszokból azt állapították meg, hogy a nemileg aktív tizenévesek között azok, akik ismerik a szexuális erőszakot, sokkal gyakrabban depressziósok és sűrűbben foglalkoznak az öngyilkosság gondolatával.

"Az öngyilkosság-hajlamú lányoknál kétszer olyan gyakori volt az erőszak, mint a nem szuicid hajlamú lányok között," mondta dr. Shrier.

Az erőszak áldozatai (fiúk és lányok egyaránt) korábban kezdik a nemi életet, több partnerük van, ritkábban használnak óvszert és körükben gyakoribb a terhességgel végződő aktusok száma is.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| lányok, szexuális, erőszak, magatartási, zavarok, magatartászavar, nemi, erőszak, szex
2002-07-31 19:53:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop