Aggasztó adatok az amerikaiak szexuális zavarairól

A szupermarketben a pénztár előtt felhalmozott képes magazinok címlapjaival ellentétben korántsem igaz, hogy mindenki másnak izgalmasabb, jobb és intenzívebb a nemi élete, derült ki egy felmérésből.

szexuális, nemi, nők, zavar, nÅ‘k | The New York Times Health News Service   Medincorp | Howe, P. J.

A 18-59 éves amerikai nők több mint 40 százaléka, míg a férfiaknak közel harmada számolt be szexuális diszfunkcióról, így például kevésbé érdekli őket a szex és kevésbé élvezik, képtelenek orgazmusra vagy éppen nem tudják visszatartani, olvasható a Journal of the American Medical Association legújabb számában.

A Chicagói Egyetem kutatóinak vizsgálatára máris úgy tekintenek, mint a legjobb átfogó tanulmányra az amerikaiak nemi életéről az 1940-es években kiadott Kinsey-jelentés óta. Ez utóbbit ráadásul sokat támadták amiatt, hogy Alfred Kinsey megkérdezett csoportjai távolról sem reprezentálták a lakosság összetételét.

Edward O. Laumann, a Chicagói Egyetem szociológia-professzora szerint a legmegrázóbb felfedezés az volt, hogy az erekciós képességet kivéve a szexuális problémák egyáltalán nem korhoz kötöttek.

Ráadásul a 40-50-es éveikben lévő nőknél valamivel több fiatalabb (18-39) nő vallotta be, hogy csökkent az érdeklődésük a szex iránt, a közösüléskor fájdalmat éreznek és nem képesek eljutni a csúcsra. Minden 4, 18-29 éves nőből több mint 1 állította, hogy semmiféle örömöt nem talál a szexben.

A kortól függetlenül a férfiak körülbelül 30 százalékának van problémája a korai magömléssel és 15 százalékuk libidócsökkenésről számolt be.

"Hatalmas tévedés, hogy amíg fiatalok vagyunk, nagyon kívánjuk a szexet, aztán az egész az évekkel együtt lassan elenyészik" - mondta Laumann. "Sokunknak már fiatalon szembe kell néznie ezekkel a problémákkal. A huszonévesek számára talán megnyugtató lehet (...), hogy nincsenek egyedül".

Raymond C. Rosen, a tanulmány társszerzője és a Robert Wood Johnson Medical School munkatársa elmondta, hogy az embereknek a szexualitással kapcsolatos elvárásait olyan magazinok formálják át, mint a Cosmopolitan, ami azt sugallja, hogy mindenki más állandóan nagyszerűen teljesít az ágyban.

"Tudósként a hajam égnek áll ettől" - mondta Rosen. "Ez elképesztő."

Miközben a Viagra mindent elsöprő sikere miatt a merevedési zavarok fiziológiai okai nagy figyelmet kaptak, addig arról kevesebb szó esett, amikor a stressz, a korábbi rossz tapasztalatok vagy akár a nevelés hiánya áll a diszfunkció hátterében.

Az adatok egy 1992-es országos egészségügyi és szociális felmérésből származnak, melynek keretében 3160, 18-59 éves kor közötti férfit és nőt kérdeztek ki. A megkérdezettek válaszai még független szakértők szerint is jól reprezentálják az országos helyzetet.

A tanulmányhoz annak az 1750 férfinak és 1410 nőnek a válaszait használták fel, akik elmondásuk szerint csak egy személlyel kerültek nemi kapcsolatba a felmérést megelőző egy évben; ez az összes megkérdezett 90 százaléka.

A szerzők elismerik, hogy a 10 százalék kimaradása miatt akár alá is becsülhetik a szexuális zavarokkal küszködők arányát, hiszen kizárták azokat, akik "éppen szexuális zavaraik miatt nem éltek nemi életet a vizsgált egy évben".

A nemi erőszak és a molesztálás áldozatainak körében sokkal magasabb a diszfunkció aránya. A pedofil kapcsolatokra kényszerített fiúk felnőve nagyobb valószínűséggel küzdenek merevedési zavarokkal, és az erőszakos közösülés női áldozatai is ritkán élvezik a szexet.

"A traumatikus nemi élmények továbbra is igen nagy hatással vannak a későbbi nemi funkciókra, egyes hatások még az eredeti élmény után évekkel is érezhetők," olvasható a tanulmányban.

Az iskolázottság és az anyagi helyzet is sokban befolyásolja a nemi életet. Az olyan nők, akiknek a háztartási bevételei több mint 20 százalékkal csökkentek a felmérést megelőző három év alatt, 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szexuális problémáktól - libidócsökkenés, orgazmushiány - azokhoz képest, akiknek éppen nőttek családi bevételeik.

A jobban iskolázott nők pedig jobban élvezik a szexet, és nagyobb valószínűséggel jutnak el a csúcsra; a tanultabb férfiakat elkerüli a túl korai klimax, és mindkét nemnél kevesebb a gond a nemi élet változatosságát illetően.

A tanulmány ezen felül az alábbiakat állapítja meg:

- A különböző korcsoportokban a nők 22-28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy képtelen orgazmusra; ez az iskolázott nőknél a legalacsonyabb. A középiskolai végzettséggel rendelkező nők 34 százaléka nem jut el a csúcsra, míg ez az arány az egyetemet, főiskolát végzetteknél csak 18 százalék.

- 18 és 39 év között a nők 32 százalékánál hiányzik a szexuális érdeklődés.

- A férfiak 7-9 százalékának - minden korosztályból - nincs orgazmusa az ágyban.

- Az erekciós problémák az alábbiak szerint oszlanak meg: a 18-20 éveseknél 7 százalék; a 30-asoknál 9 százalék; a 40-eseknél 11 százalék és az 50-59 közöttieknél 18 százalék.

- A nemi izgalomba nehezen hozható nők megoszlása az alábbi: a 18-39 évesek körében 18-19 százalék; a 40-esek körében 21 százalék; az 50-es nőknél 27 százalék.

- A mindennapos alkoholfogyasztás a férfiak körében kevesebb korai ejakulációt okoz, viszont a gyakran alkoholizáló férfiaknál az átlagosnál 60-120 százalékkal nagyobb a merevedési zavarok és a libidócsökkenés aránya. Az alkoholt naponta fogyasztó nők körében kevesebben panaszkodtak libidócsökkenésre, orgazmushiányra és fájdalmas közösülésre.

Megjelent: The Boston Globe

| szexuális, nemi, nők, szexuális, zavar
2002-07-31 23:23:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop