Rendszeres nemi élettel a megfázás és az influenza ellen?

Mostantól hivatalosan is: a szex jó, legalábbis mérsékelt gyakorisággal. Pennsylvaniai kutatók kimutatták, hogy a hetente egy-két alkalommal szexuális életet élők ily módon az immunrendszerüket is megerősítik.

szexualitás, megfázás, influenza, IgA-szint | The New York Times Health News Service   Medincorp | Urbani, D.

A tudósok a védekező rendszer hatékonyságát a nyálban és a nyálkahártyában található antigén, az immunoglobulin A (IgA) szintje alapján számították ki. “Az IgA a megfázás és influenza elleni védelem első vonala" - tudtuk meg Carl Charnetskytől, a Wilkes University munkatársától. Az IgA a test bármely pontján behatoló kórokozókhoz tapad, majd hívásokat ad le az immunrendszernek, hogy semmisítse meg azokat.

A nemi élet és az IgA szintjének kapcsolatát Charnetsky és munkatársa, Frank Brennan az egyetem diákjainak segítségével mutatta ki. Összesen 111 hallgatót kérdeztek ki arról, hogy milyen gyakran élt nemi életet a megelőző egy hónap során, és az önkénteseknek megmérték a nyál IgA-szintjét is.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a résztvevőknek, akik nem egész heti egy alkalommal éltek nemi életet, azoknak csak kis mértékben emelkedett meg az IgA-szintje a teljes önmegtartóztatásban élőkéhez képest. Akik heti egy-két alkalommal szeretkeztek, azoknál 30 százalékkal magasabb volt az antigén szintje. Azoknak viszont, akik igen gyakran - hetente háromszor vagy többször - létesítettek nemi kapcsolatot, azoknál már alacsonyabb volt az IgA-szint az absztinensekhez képest.

A kutatók az Eastern Psychological Association providence-i éves közgyűlésén ismertették kutatásuk eredményeit.

Clifford Lowell, a USCF immunológusa szerint könnyű megérteni, hogy miért magasabb a viszonylag rendszeres nemi életet élők IgA-szintje. “A szexuálisan aktívak sokkal több fertőző ágenssel találkoznak, mint akik nem olyan aktívak" - jelentette ki Lowell. “Az immunrendszernek reagálnia kell ezekre a támadásokra, ezért több antigént kell termelnie." Ezzel válnak tehát védettebbé a megfázással és az influenzával szemben.

De hogy akkor miért nem a nemileg legaktívabb csoportban volt a legmagasabb az antigén szintje, az nem világos. “Úgy vélem, hogy a gyakori szexuális életet élők között sokan érzelmileg gyenge vagy éppen túlzó kapcsolatban élnek, és ez sok szorongást okozhat" - mondta Charnetsky - “azt pedig tudjuk, hogy a szorongás és a stressz csökkenti az IgA szintjét."

Megjelent: New Scientist

| szexualitás, megfázás, influenza, IgA-szint
2002-07-31 23:55:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop