A nők orgazmusában a géneknek is szerepük van

A nők orgazmuskészségét legalábbis részben, a génjei határozzák meg, tehát nem róható fel egyértelműen a kulturális hatásoknak, állítja egy új kutatási jelentés.

orgazmus, gen | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
-Lesznek nők, akik ezt hallva azt gondolják majd, ’Istenem, lehet, hogy erre egyszerűen képtelen vagyok’, ugyanakkor olyanok is, akik megszabadulnak a bűntudattól – mondja dr. Virginia Sadock, a New York-i egyetem humánszexológiai programjának vezetője. A szakemberek szerint azonban az, ha valaki a kedvezőtlen géneket örökli, nem jelent eleve tragédiát, csupán azt, hogy az illetőnek több odafigyelésre és türelemre van szüksége.

A brit Royal Society biológiai folyóiratában megjelent kísérlet során 4037 nőt, a brit ikerkutatás résztvevőit kérték meg, töltsenek ki egy kérdőívet. A nők körülbelül fele egypetéjű, másik fele kétpetéjű iker volt. Három nő közül egy írta, hogy soha vagy csak ritkán jut el az orgazmusig közösüléskor, és 21 százalékuk vallotta, hogy önkielégítéssel sem, vagy csak nagyon ritkán van orgazmusa.

– A kérdőívekből kiderült, hogy az orgazmuskészségnek igen jelentős genetikai okai vannak – mondja Tim Spector, a St. Thomas-kórház genetikusa. Az egypetéjű ikrek orgazmusa több hasonlóságot mutat, mint a kétpetéjűeké, és mivel a két csoport között csupán genetikai különbségek voltak, a kutatók arra következtetnek, hogy a különbség oka a génekben rejlik. Az orgazmust befolyásoló egyéb tényezők figyelembe vételével megállapították, hogy a közösülés során orgazmusra képtelen nők 34 százalékánál a gének a felelősek, míg azoknál, akik önkielégítés útján sem jutnak el a csúcsra, ez a szám 45 százalék.

Laura Berman professzor, a női orgazmus kutatója szerint az, hogy az orgazmuskészség genetikai eredetű, érthető, hiszen sok nő számol be arról, hogy a testvérével vagy az anyjával hasonlóak a problémáik. Lehet, hogy szerepet játszik a neveltetés is, azonban a genetikai tényező nem zárható ki.

A szakértők szerint azonban azok sincsenek elátkozva, akik kevésbé szerencsés genetikai adottságokkal rendelkeznek, mert számos módszer létezik az orgazmuskészség fejlesztésére.

AP
| orgazmus, gén
2005-06-10 11:17:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop