Szexuális zavar nőknél

A nemi izgalom zavara tartós képtelenség a szexuális izgalmi állapot elérésére vagy fenntartására megfelelő szexuális ingerlés mellett is. A nemi izgalom zavara nőknél a férfiak impotenciájának felel meg; mindkét zavar hátterében lehetnek testi és lelki okok.

szex, frigiditás, szexuális zavar, nemi izgalom | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A rendellenesség egész életen át fennállhat, vagy normális működési periódus után jelentkezhet. Kórokként leginkább pszichológiai tényezők, pl. házastársi diszharmónia, depresszió, és stresszhelyzetek szerepelnek. A nőben a szexhez bűntudatérzés társulhat, a gyönyörérzés pedig vétkességi gondolatokat válthat ki. A meghittségtől való félelem szintén szerepet játszhat. Egyes nők vagy a partnereik nincsenek tisztában a női nemi szervek, főként a csikló működésével, és a nemi izgatás (előjáték) technikájával kapcsolatban tájékozatlanok lehetnek.

Számos testi panasz okozhat nemi izgalmi zavart. A méhnyálkahártya betegségéből (endometriózis), húgyhólyag- vagy hüvelyi fertőzésből (cisztitisz, illetve vaginitisz) adódó fájdalom befolyásolhatja a nő nemi izgathatóságát. A menopauzára jellemző, valamint a petefészek eltávolítás után fellépő ösztrogénszint csökkenés (hiány) következtében a hüvely fala többnyire elvékonyodik és száraz marad, ami a nemi izgalom zavarát okozhatja. A méh, illetve a mell műtéti eltávolítása megváltoztathatja a nő szexuális önképét.

További testi okai lehetnek a nemi izgalom zavarának: a pajzsmirigy csökkent működése, daganat, műtét vagy sugárterápia miatt megváltozott hüvelyanatómia, alkoholizmus, cukorbetegség, egyes idegrendszeri megbetegedések (pl. szklerózis multiplex) következtében kialakult érzékelési hiány, valamint szorongás, depresszió vagy magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek alkalmazása.

Kórisme és kezelés

A kórelőzmény és a fizikális vizsgálat segíthet annak megállapításában, hogy elsősorban pszichés vagy fizikális kóroki tényező áll. Minden testi elváltozást kezelni kell. A húgyhólyag, vagy a hüvely fertőzését például antibiotikummal, az ösztrogénhiányt hormon pótlásával. A tanácsadás, akárcsak az érzékeny hely technika elsajátítása hasznos lehet.A Kegel-féle gyakorlatokkal a medence izomzata erősíthető, és növelhető a nő örömérzése. Ezek a gyakorlatok a hüvely izomzatának erős összehúzását jelentik (mintha leállítaná a vizelést) 10-15-ször naponta, legalább 3 alkalommal, 2 vagy 3 hónapon át.

| szex, frigiditás, szexuális zavar, nemi izgalom
2009-02-26 10:55:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop