A legtöbb 45 évesnél idősebb pár rendszeresen élvezi a szexet

WASHINGTON, USA - A legtöbb 45 éves vagy annál idősebb amerikai pár hetente legalább egyszer szeretkezik és élvezi a szexuális együttlétet, jelentették ki egy felmérés eredményeként.

Sexualis zavarok, Szexuális működés zavar, Sexualis zavar, Nemi működés zavar, szex, szetkezik, idős, idÅ‘s | The New York Times Health News Service   Medincorp | Lipman, L.

A felmérés, amelyet a Modern Maturity című magazin felkérésére készítettek, nagy különbségeket talált a férfiak és nők, valamint a párkapcsolatban élők és az egyedülállók szexuális viselkedésében.

A felmérés kor szerinti különbségeket talált, nevezetesen, hogy a középkorú válaszadók gyakrabban élnek nemi életet és jobban élvezik.

A postai úton történő felmérésben 1384 felnőtt vett részt, márciusban készítették John McKinlay, a New England Research Center Institutes munkatársa és az atlantai NFO Research Inc. közreműködésével.

"Ez a felmérés egyedülálló annyiban, hogy már 45 éves kortól vizsgálja a kérdezettek hozzáállását, viselkedését és életkörülményeit, ellentétben más tanulmányokkal, ahol a felmérések 59-60 éves korosztállyal kezdődnek" mondta Constance Swank, a kutatás igazgatója.

"Vannak ugyan generációs különbségek, de azt állapítottuk meg, hogy a középkorú és idősebb korosztály zöme elégedett életével, és a férfiak 67, míg a nők 57 százaléka szerint a kielégítő szexuális kapcsolat ehhez fontos" - mondta Swank.

A felmérés szerint a középkorú és idősebb párok rendszeresen élek nemi életet, a 45-59 évesek több mint 60 százaléka jelentette ki, hogy legalább hetente egyszer szeretkezik.

A 75 évesnél idősebbeknél a heti egyszeri szeretkezők száma 25 százalékra csökkent.

A gyakoriság azonban jelentősen esett azoknál, akik nem éltek párkapcsolatban. Míg az ilyeneknek több mint a fele válaszolta, hogy heti legalább egy alkalommal él nemi életet, a társ nélküli férfiaknak csupán a 6, a nőknek 0,5-1 százaléka.

A felmérésből kiderült, hogy a társ nélkül élő férfiaknak több mint 80, a nőknek 96 százaléka nem szeretkezett az elmúlt hat hónapban.

Mindent összevéve a 45 évesnél idősebb férfiak 43, a nők 35 százaléka számolt be heti legalább egyszeri szeretkezésről.

A párok és az egyedülállók közti különbségek a szexuális tevékenység más formáiban - csókolózás, ölelés, simogatás és orális szex - jutottak kifejezésre. A felmérés arról számolt be, hogy mind a kapcsolatban, mind egyedül élő férfiak között mintegy 8-szor annyian végeztek önkielégítést, mint a nők.

A férfiak minden korcsoportban hajlamosabbak voltak arra, hogy a szexre gondoljanak, mint a nők - a 45-59 év közötti férfiak 28, a nők 5 százaléka gondolt napjában egynél többször is a szexre. A 75 éven fölüli férfiak 18, a nők 57 százaléka jelentette, hogy egyáltalán nincsenek a szexualitással összefüggő gondolatai.

A férfiak inkább gondolták úgy, hogy a szex fontos az életükben és kritikus része egy kapcsolatnak. A nők inkább azt mondták, hogy nem különösebben élvezik a szexet, vagy boldogak lennének akkor is, ha soha nem élnének többé nemi életet, bár ilyen válaszokat a nőknek csupán kevesebb mint 20 százaléka adott.

A felmérés egyéb eredményei:

A férfiak mintegy 10, a nők mintegy 7 százaléka válaszolta, hogy valaha is szedett már gyógyszert, hormonokat vagy alkalmazott egyéb kezelés szexuális teljesítőképességének fokozására. Azoknak, akik már kipróbáltak valamilyen szert, valamivel több, mint a fele jelenleg is használja.

A valamilyen kezelést alkalmazó férfiak szexuális aktvitása 25 százalékról 33-ra nőtt, heti legalább egy alkalommal élt nemi élet mellett. De mivel a kezelést igénybe vevők száma igen alacsony volt, a felmérés szerint a növekedés mértéke nem volt eléggé jelentős.

A valamilyen kezelést alkalmazó nők és férfiak többsége arról számolt be, hogy jobban élvezi a szexet és ez pozitív hatással van partnerére is.

Az idősebbek mind fizikailag vonzóbbnak, mind romantikusabbnak találták partnerüket, mint a fiatalabbak.

A 40-50-es éveikben levő férfiak közül 10-ből 6, a nőknek pedig a fele a legmagasabb pontszámot adta partnerének fizikai vonzerő szempontjából, míg a 75 feletti férfiak 64, a nők 57 százaléka adta partnerének a legmagasabb osztályzatot.

Az idősebb és a fiatalabb nőknél nagy eltérés van a szexualitáshoz való hozzáállás tekintetében.

A 45-59 év közötti nők mintegy egyharmada vallotta, hogy: "a nem házasságban élőknek nem lenne szabad szexuális viszonyt létesíteniük", összevetve a 75 évesnél idősebbek kétharmadával. A férfiaknál a 45-59-es korosztály 28 százaléka, a 75 fölöttieknek pedig a fele vallja, hogy a szex csak a házasságban lenne megengedhető.

Általában véve a férfiak egyharmada "valamennyire elégedett" szexuális életével, míg a nők közel egyharmada jelentette ki, hogy "nagyon elégedett".

Megjelent: Cox News Service

| Sexualis zavarok, Szexuális működés zavar, Sexualis zavar, Nemi működés zavar, szex, szetkezik, idős
2002-08-01 00:18:23
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop