Hirdetés

Az orgazmus alatt kibocsátott hormon és az egészséges kapcsolat viszonya

Az orgazmus és a gyermekszülés alatt kibocsátott hormon befolyásolhatja a nőnek az egészséges kapcsolatok kiépítésére való képességét.

kapcsolat, oxitocin, egészséges kapcsolat, hormon, orgazmus, sex |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Egy 15 nőre kiterjedő felmérés szerint a dr. Rebecca A. Turner, a San Francisco-i University of California pszichiátere vezette kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy azok, akinek az oxitocin hormonszintje leesett, amikor felidéztek valamely veszteséget vagy szakítást, nagyobb valószínűséggel lesznek problémáik a kielégítő kapcsolatok építésénél.

A Psychiatry című folyóirat júliusi számában dr. Turner kifejtette, hogy a negatív érzelmi periódusok alatt mért alacsony oxitocinszint "a szoros kapcsolatokban való szorongással, a mellőzöttség, az esetleges elhagyatottság érzésével kapcsolható össze."

A 25 résztvevő kora 23 és 35 között volt, nem szoptattak, ami azért lényeges, mert az oxitocin az anyatej elválasztásával is kapcsolatban van. A nőknek el kellett mesélniük két múltbeli viszonyukat, az egyik, ami negatív a másik, ami pozitív érzelmeket váltott ki belőlük. A nőket 15 perces nyak- és vállmasszázst is kaptak. Vért vettek mind a három esemény előtt, közben és után, az oxitocinszint mérésére.

A nőket arra is megkérték, hogy töltsenek ki kérdőíveket az előző kapcsolataikra vonatkozóan. A kutatók szerint jelentős kapcsolat volt kimutatható a válaszok és az oxitocinszint között.

Azok a résztvevők, akiknek oxitocinszintje emelkedett a masszázs vagy egy pozitív kapcsolat említése során, sikeresebben alakítottak ki társkapcsolatokat. Ráadásul nem okozott különösebb gondot nekik az, ha egyedül voltak és nem akartak minden erejükkel mások kedvében járni.

A kutatók azt is kimutatták, hogy akik a vizsgálat idején is társkapcsolatban éltek, magasabb volt az oxitocinszintjük a kellemes élmények elmondásakor. Ez a megfigyelés többek közt azt is jelenheti, hogy a magasabb oxitocinszint inkább a szexuális kielégültség jele, mint magasabb rendű személyes rátermettségé.

"Ugyanakkor nem ez volt az az eset, amikor az orgazmus és az oxitocin reaktivitás összefüggését vizsgáltuk" - tették hozzá a szerzők.

Az oxitocinnal végzett állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a hormon magas szintje lényeges a kötődés és a hangulat szempontjából. C. Sue Carter a College Park-i University of Maryland zoológus-professzora egy 1995-ös tanulmányában leírta, hogy a nőstény prérifarkas agyába adott oxitocin injekció megkönnyítette egy bizonyos szexuális partner kiválasztását.

Ez év elején Kerstin Uvnas-Moberg, a svédországi Karolinska Institut fiziológiai és farmakológiai osztályának munkatársa rájött, hogy a Celaxa nevű antidepresszánstól a patkányoknak emelkedik az oxitocinszintjük. Ez a kutató szerint azt jelenti, hogy a hormon "fontos alkotóeleme lehet az antidepresszáns klinikai profiljának".

Megjelent: Medical Tribune News Service

kapcsolat, oxitocin, egészséges kapcsolat, hormon, orgazmus, sex

2002-08-01 00:15:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop