Transszexualizmus

A transszexualizmus különálló nemi identitászavar. Az ebben szenvedő úgy véli, hogy biológiai tévedés áldozata (mely még születése előtt történt), melynek során kegyetlenül bezárták egy olyan testbe, mely nem felel meg a valódi nemi azonosságának.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A transszexuálisok többsége férfi, aki kora gyermekkorától  a női nemhez tartozónak érzi magát, s nemi szerveit, férfias jellegét idegenkedéssel szemléli. A biológiailag női neműeknél ez a rendellenesség viszonylag ritkán fordul elő.   

A transszexuálisok egy része pszichológushoz fordul, részben, hogy az idegennek érzett testben való élet elviseléséhez segítséget kapjon, részben a nembeliség megváltoztatásához várnak segítséget. Mások a nemi jelleget átalakító-, illetve plasztikai sebészek segítségével szeretnék megváltoztatni megjelenésüket.

Egyes érintettek megelégszenek azzal, hogy nemi hovatartozásukat sebészi beavatkozás nélkül próbálják megváltoztatni azáltal, hogy úgy élnek, dolgoznak, öltözködnek mint a másik nem tagjai. Megváltoztatják külső megjelenésüket, hormonkezeléseket folytathatnak, és a változást megerősítő azonosítást szereznek, de rendszerint fölöslegesnek tartják a nagy költséggel és kockázattal járó műtéteket.

Ennek ellenére sok transszexuális személynek leginkább a hormonkezelés és a genitális sebészi beavatkozás kombinációja segít. A biológiailag férfiak esetében a nembeli átalakítást a női nemi hormonkezelés (melynek következménye az emlők növekedése és a test egyéb változásai), a hímvessző, a herék műtéti eltávolítása és mesterséges hüvely kialakítása jelenti.

A biológiailag nők esetében az emlők és a belső nemi szervek (a méh és petefészkek) sebészi eltávolítása, a hüvely bezárása, és mesterséges hímvessző készítése szükséges a nembeli átalakításhoz. A férfi hormonok (tesztoszteron) használata a nőből férfivá válásnál fontos, és meg kell, hogy előzze a műtéti eljárást. Tesztoszteron kezelés hatására az arc kiszőrösödik és a hang tartósan mélyül.

Jóllehet az átalakító műtéten átesett transszexuális személyeknek nem lehet gyermeke, gyakran képesek kielégítő szexuális kapcsolatra. A műtét után az orgazmus képessége gyakran megmarad, míg mások az átalakító műtét után érzik igazán kellemesnek a szexualitást. Mindemellett kevés transszexuális viseli el a nemi átalakító eljárást csupán azért, hogy másik neműként képes legyen szexuális életet élni. A szokásos motivációt a nemmel való azonosulás megerősítése jelenti.

| transszexualizmus, nemi identitászavar
2022-08-09 09:44:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop