Képzelt betegek

Hypochondrion: a has felső része, a görögök ide lokalizálták az értelem betegségeit. Az elnevezés tehát majdnem telitalálat, hiszen

hipochonder, képzelt beteg | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Aktuális

A hipochondria tehát -ha röviden akarjuk megfogalmazni -egy, a beteg számára megoldhatatlan élethelyzet megoldása. Pótmegoldás, pótcselekvésekkel. Csakhogy: a sok-sok éven át érzett panasz előbb vagy utóbb valódi működési zavarokat is előidézhet a szervezetben.

Ezért nem szabad legyinteni, és mosolyogva elmenni a hipochonderek mellett. Persze, kicsit fárasztóak. Állandóan figyelik magukat, aggodalmaskodnak, kínosan ügyelnek minden betegségre, gyakorta magukon érezve és észlelve ezek első jeleit. Sokat várnak az orvosoktól, de nem hisznek nekik. Rettegnek a kórháztól, roszszul lesznek a mentő vagy a vér látványától, s többször úgy érzik, itt a vég, ha a Vészhelyzet valamelyik véresebb és tragikusabb epizódját nézik a tévében. Mindezzel persze kellő öniróniával együtt is lehet élni, főleg, ha a környezet kellőképpen türelmes és segítőkész.

Az igazi hipochonder nem is ilyen. Az, akire már tényleg fel kell figyelnünk, s aki kezelésre szorul, nos az befelé forduló, önmarcangoló, magányos személyiség, szorongásos neurózissal. Az ilyen beteg legalább olyan szenvedéseken megy keresztül, mint a pánikbetegek. Hiszen a betegségtől való görcsös félelem, a túlérzékenység, az erős reakciókészség kiegészülve a környezet és sokszor az orvosok türelmetlenségével: maga a pokol.

Figyeljünk tehát rájuk. Elsősorban az egyedülállókra, valamint az idős emberekre. És még valami: a legtöbb hipochonder az orvostanhallgatók közül kerül ki.

| hipochonder, képzelt beteg
2002-08-02 16:28:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop