Szomatizációs betegség

A szomatizációs betegség súlyos, idült kórállapot, amit számos testi tünet jellemez, de főleg a fájdalom, gyomor-bélrendszeri panaszok, szexuális és neurológiai tünetek együttese. A szomatizációs betegség okai nem ismertek. Gyakran öröklődik a családokban. A betegségben szenvedők hajlamosak olyan személyiségzavarokra, mint az énközpontúság (nárcisztikus személyiség), és a túlzott függés másoktól (függő személyiség

szomatizációs betegség | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A tünetek serdülőkorban, vagy fiatal felnőttkorban jelentkeznek először, főként nőknél. A beteg nő férfi rokonai között gyakori a szociális beilleszkedési zavar és az alkoholizmus.

Tünetek

A szomatizációs betegeknek számos bizonytalan panaszuk van. A test bármelyik része érintett lehet, de leggyakrabban fejfájás, hányinger vagy hányás, hasi fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, fájdalmas menstruációs időszakok, kimerültség, ájulás, fájdalmas közösülés, szexuális vágy elvesztése képezik a panaszokat. Elsősorban testi tünetek jelentkezhetnek, de szorongás és depresszió szintén előfordulhat. A szomatizációs betegek tüneteiket drámaian, fokozott érzelmi töltéssel adják elő, és gyakran az "elviselhetetlen", "leírhatatlan", "az elképzelhető legrosszabb" jelzőkkel, illetik azokat.

Szélsőséges függési vágy mutatkozik meg a szomatizációs beteg emberi kapcsolataiban. Fokozottan igénylik a segítséget és érzelmi támogatást, és ha úgy érzik, hogy nem kapják meg, könnyen dühbe gurulnak. Gyakran exhibicionista (magamutogató) és szuggesztív emberekként jellemzik őket. Mások manipulálása érdekében öngyilkossággal fenyegetőzhetnek vagy öngyilkossági kísérletet hajthatnak végre. Gyakran elégedetlenek az egészségügyi ellátással és orvostól orvosig vándorolnak.

Úgy tűnik, hogy a testi tünetek produkálása a segítségkérés és figyelemfelkeltés közlési módja. A tünetek ereje és tartóssága a betegnek azt az erős vágyát fejezi ki, hogy minden szempontból törődjenek vele. Más célt is szolgálhatnak, például a felnőttkor felelősségének elkerülését. Általában kényelmetlenek, és akadályozzák a beteget kellemes tevékenységek végzésében, ami kisebbségi érzésre és bűntudatra utal. A tünetek így egyrészt megakadályozzák az örömszerzést, másrészt büntetésként hatnak.

Kórisme

A szomatizációs betegségben szenvedő nem fogadja el, hogy betegsége alapvetően pszichológiai természetű, ezért azt várja orvosától, hogy orvosi vizsgálatokat és kezeléseket végezzen el rajta. Az orvos számos fizikális és műszeres vizsgálatra kényszerül annak tisztázására, hogy tényleg van-e szervi betegség a tünetek mögött. Gyakran szakorvosokat kell bevonni, még akkor is, ha a beteg kapcsolata az orvossal kielégítő.

Ha az orvos megállapítja a betegség pszichológiai természetét, a szomatizációs betegség számos tünete és évekig tartó fennmaradása alapján elkülöníthető egyéb pszichiátriai betegségtől. A diagnózist alátámasztja a panaszkodás drámaisága, a beteg exhibicionista, függő, manipulatív magatartása és öngyilkossági hajlama.

Kórjóslat és kezelés

A szomatizációs betegség súlyossága általában ingadozik, de az egész élet során fennáll. A tünetek teljes megszűnése, bármilyen hosszabb időre is, ritka. A betegek egy részénél az évek során a depresszió egyre nyilvánvalóbbá válik, és utalásaik az öngyilkosságra egyre fenyegetőbbek. Az öngyilkossági kockázat magas.

Kezelésük rendkívül nehéz. A szomatizációs betegségben szenvedők hajlamosak a csalódottságra és indulatkitörésekre, ha tüneteik pszichológiai eredetére utalnak. Ezért az orvosok nem kezelhetik nyíltan pszichológiai problémaként az esetet, még akkor sem, ha felismerték annak természetét. A gyógyszerek nem sokat használnak, ha pedig a beteg beleegyezne a pszichiátriai konzultációba, a speciális pszichoterápiás technikák nem biztos, hogy hatékonyak lennének. A legjobb kezelési mód rendszerint a nyugodt, kiegyensúlyozott, támogató orvos-beteg kapcsolat, melynek célja a tünetek enyhítése, és a beteg megóvása a nagyon költséges és esetleg veszélyes kezelésektől.

| szomatizációs betegség
2009-02-26 12:10:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop