Új fogalom: a cyberchondria

Ha valakinek fáj a feje, és azonnal keresni kezd a világhálón, majd rövidesen megállapítja magáról, hogy agydaganata van, akkor lehet, hogy valójában cyberchondriában szenved. A „cyberchondria”, a cyber/kiber- és a hipochondria szóból alkotott új fogalom már 2000-ben felbukkant. .

| InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

A közelmúltban a Microsoft kutatói közzétették munkájukat, amelyben a népszerű egészségügyi keresőprogramok adatait, valamint a cég alkalmazottain végzett felmérésüket összegzik

A vizsgálatból az derül ki, hogy az öndiagnózis igen gyakran vezet oda, hogy az illető a legrosszabb következtetésre jut tüneteit illetően.

A kutatók azért kezdték el a munkát, hogy javíthassák a Microsoft egészséggel kapcsolatos szolgáltatásait, és inkább tanácsokat adjanak, semmint vaktában információkkal szolgáljanak.

A kutatás vezetője, Eric Horvitz, a Microsoftnál a mesterséges intelligenciával foglalkozik, és orvosi diplomája is van. Úgy véli, sokan úgy tekintenek a keresőprogramokra, mintha azok a szakemberekhez hasonlóan válaszokat is tudnának adni. – A legtöbben csak az első néhány eredményt nézik meg – mondja –, és ha rábukkannak arra, hogy „agydaganat”, akkor ez lesz a kiindulási pontjuk.

A keresőben például éppen annyi eredmény volt, ami a fejfájást az agydaganattal hozta kapcsolatba, mint amennyi a koffeinmegvonással, bár az agydaganat kialakulásának esélye sokkal kisebb.

A kutatók állítják, hogy munkájukkal nem azt akarták üzenni, hogy az emberek ne foglalkozzanak a tüneteikkel. Kutatásuk csupán arra mutat rá, hogy az egyes tünetekre való rákeresés gyakran vezethet szorongáshoz.

The New York Times

| képzelt beteg, hipochonder, keresőprogram
2021-10-15 11:19:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop