Hipohondriázis

A hipohondriázis olyan pszichiátriai betegség, amelyben a beteg testi tünetekről számol be, és meggyőződése, hogy azok súlyos betegség jelei.


Konverziós betegség

A konverziós betegségben a testi tünetek, amelyeket pszichés konfliktusok okoznak, neurológiai vagy más szervi betegség tüneteihez hasonlítanak. A konverziós betegség tüneteit egyértelműen pszichés megterhelés vagy konfliktus okozza, amit a beteg öntudatlanul testi tünetekre fordít át.


Civilizációs betegségek

A civilizációs betegségek éppoly régi keletűek, mint maga a civilizáció, bár a fogalom csak a 19. század vége körül keletkezett, vagyis alig több mint 100 éve. Valami nincs rendben a civilizáció körül, vagyis az életmódunk körül. Bár a növekvő anyagi jólét és az emellé nyert szabadidő (a 12 órás munkaidő nyolc órásra, illetve ennél kevesebbre csökkent) nagyobb megelégedést ígért, az élet várva várt gondtalan élvezete mégis múlékonynak mutatkozott. A betegségek okozta nyomorúság az ember "társa" maradt mind a mai napig.


Tick-trükkök

Az átlagos páciens mintegy 30 éves, jól öltözött férfi. Szabadnapot vett ki, hogy ott legyen az egyetemen, ahol az egyórás kezelés mindig folyik. Készpénzzel fizet, a betegbiztosítási pénztár közbeiktatásával ugyanis megnőne a veszély, hogy környezetében kitudódik a kínos dolog. A diszkréció oka lelki sérülés, amelyre csekély jelentősége miatt a szakkönyvek ugyan alig térnek ki, de mégis képes arra, hogy a páciens biztos fellépését és önértékelését aláássa, vagy bezárja előtte akár a karrier kapuit is. A körömrágásról van szó.


Képzelt betegek

Hypochondrion: a has felső része, a görögök ide lokalizálták az értelem betegségeit. Az elnevezés tehát majdnem telitalálat, hiszen


Beteg hipochonderek

Hipochondernek lenni nem túl mulatságos dolog. Hiszen amíg a képzelt betegek borzasztó félelmeket élnek át, addig a környezetük nem veszi őket komolyan, sőt néha még mulat is rajtuk. Többségünknek sejtelme sincs arról, hogy a hipochonder címkével megbélyegzett emberek közül milyen sokan szenvednek a depresszió valamelyik vállfajától!


| 2
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop