Eutanázia a külföldi országok jogrendjében

A Magyar Kórházszövetség elnöke november 22-i kijelentése szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes. Az eutanázia kérdéséről az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában:

Az egészségügyi fogalomtár szerint az aktív eutanáziáról akkor beszélhetünk, amikor az orvos tevőlegesen hozzájárul betege halálához, azaz szenvedései lerövidítése érdekében a gyógyíthatatlan beteget kérésére - leggyakrabban gyógyszerek vagy egyéb orvosi eszközök segítségével - a halálba segíti. A passzív eutanázia azt jelenti, hogy a beteg lemond az életét meghosszabbító gyógykezelésről, és ezt tiszteletben tartva az orvos nem végez több életmentő beavatkozást.

Magyarországon az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény biztosítja az ellátás visszautasításának jogát. A jogszabály kimondja, hogy az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására - szigorú feltételek betartása mellett - abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül - megfelelő egészségügyi ellátás mellett is - halálhoz vezet.

Egyes országok, köztük Görögország, Románia, Bosznia, Horvátország és Szerbia törvényei például egyértelműen tiltják és emberölésként kezelik az aktív és a passzív eutanáziát egyaránt. Más országok tiltják ugyan az aktív eutanáziát, de elfogadnak olyan közvetett módszereket, amelyek megrövidíthetik a menthetetlen beteg szenvedéseit.

Körkép a passzív és az aktív eutanáziát alkalmazó országokról:

PASSZÍV EUTANÁZIA:

Olaszországban a betegek alkotmányban rögzített joga az orvosi kezelés visszautasítása.

Franciaországban egy 2005-ös törvény biztosítja a kezelés elhagyásának jogát, de nem engedélyezi az aktív eutanáziát.

Spanyolországban is tilos az aktív eutanázia, de a gyógyíthatatlan beteg ott is elutasíthatja az orvosi kezelést, csakúgy, mint Magyarországon vagy Csehországban.

Nagy-Britanniában egy 2002-es törvény engedélyezi az orvosi kezelés megszakítását bizonyos jól körülírt esetekben.

Németországban elfogadja a törvény a passzív eutanáziát: például lekapcsolható a beteg az alapvető életfunkciókat fenntartó gépekről, ha a páciens egyértelműen beleegyezett. Nagyjából ugyanez a helyzet Ausztriában is.

Norvégiában az orvos dönthet úgy, hogy nem kezeli páciensét, ha maga a haldokló beteg kéri ezt, vagy hozzátartozói kérik, amikor a beteg már nem képes kommunikálni.

Portugáliában az eutanázia mindkét fajtája az emberölés minősített esetének számít. A 2009. januárjában elfogadott új orvosetikai szabályzat szerint azonban megszakítható "a rendkívüli életfenntartó eszközök használata", ha a beteg visszafordíthatatlan kómába került, vagy tudatánál van, és maga kér ilyen intézkedést. Ilyen esetekben sem szabad azonban megszüntetni a szervezet vízzel és tápanyaggal való ellátását.

Lengyelországban tiltják ugyan az eutanáziát, de ott az ügyben eljáró bíróság - saját mérlegelése alapján - "kivételes esetekben" enyhítheti a törvényben megállapított büntetési tételeket, sőt egyes esetekben el is tekinthet a büntetés kiszabásától.

A Svájcban honos jogi szabályozás átmenet a passzív és az aktív eutanázia között: az orvos közvetlenül nem idézheti elő a menthetetlen beteg halálát, de kezébe adhat halálos dózisú gyógyszert, amelyet a páciens, ha véget akar vetni kínjainak, saját döntése szerint bevehet.

Svédországban is segítheti az orvos a szenvedő menthetetlen beteget öngyilkosság elkövetésében.

AKTÍV EUTANÁZIA:

Hollandia a világ első országaként engedélyezte egy 2002-es törvényben a kegyes halál alkalmazását, de aprólékosan előírja, hogy milyen esetekben és hogyan segítheti halálba az orvos a gyógyíthatatlan, szenvedő beteget.

Belgium 2002 szeptemberében követte Hollandia példáját.

Luxemburgban most van folyamatban az erre vonatkozó törvény megalkotása. A luxemburgi törvényhozók 2008. december 18-án foglaltak állást az eutanázia legalizálása mellett. Olyan esetekben engedélyeznék, amikor nincs remény a nagykorú beteg életének megmentésére. Kiskorúakon továbbra is mindenképpen tilos lenne alkalmazni. (Henrik nagyherceg lelkiismereti okokból ellenezte a törvény életbe léptetését.)

Az Egyesült Államokban 2006. január 17-én Oregon államban ítélte érvényesnek elsőként az amerikai legfelsőbb szövetségi bíróság az 1997 óta hatályos eutanázia-törvényt. 2008. novemberétől Washington államban, 2010 januárjában Montanában is törvényessé vált a súlyos betegek orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkossága.
| eutanázia, kegyes halál, jogszabály, egészségpolitika
2011-11-24 20:17:14

Web Design & Development Prowebshop