Uzsoki-ügy - Szakorvos: miniszteri rendelet szabályozza a kórházi gyógyszertárolás szabályait

Miniszteri rendelet szabályozza a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását, illetve kiadását a kórházi gyógyszertárakból - mondta Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság főtitkára, egyetemi docens szerdán az MTI érdeklődésére az úgynevezett Uzsoki-ügy kapcsán.

Az Uzsoki utcai kórházban állítólag morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében a rendőrségi tájékoztatás szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.

Csomós Ákos aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos elmondta: minden kórházban kijelölt szakember felel a kórházi gyógyszertárban a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek, így például a kábító fájdalomcsillapítók tárolásáért, illetve kiadásáért, azért, hogy ezek a szerek miként jutnak el az adott kórházi osztályra.

A kórházak házi előírásban szabályozzák, hogy az osztályról a betegig hogyan kerülhetnek el az adott szerek. A zárt szekrényből két ember együtt kezelheti a kábítószerek kiadását, ők lehetnek nővérek is. A kivett gyógyszereket kartonlapon kell dokumentálniuk - ismertette a főtitkár.

Az adagolást az orvos írja elő, ami kábítószerek esetében változó mennyiségű lehet. Annyit kell felírni, amennyi a fájdalmat csillapítja, de mellékhatást nem okoz - jegyezte meg.

Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven, végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfintúladagolás okozta az Uzsoki utcai kórházban.
| Uzsoki-ügy, eutanázia, egészségpolitika
2011-11-24 20:15:08

Web Design & Development Prowebshop