A baleseti halál és az öngyilkosság

Akik nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, azoknak arra is több esélyük van, hogy baleset következtében haljanak meg, derül ki egy vizsgálatból. Az öngyilkos-típusra jellemző vonások - érzelmi instabilitás, agresszív viselkedés - valószínűleg nagyobb kockázattal járó életstílust alakítanak ki. Az ilyen emberek veszélyesebben vezetnek, egészségtelen életet élnek, sokat dohányoznak és sok alkoholt fogyasztanak, állítják a kutatók. Ezek mind növelik annak a rizikóját, hogy valaki fiatalon baleset következtében, vagy akár természetes de korai halállal haljon meg.

öngyilkosság, baleset, baleseti, halálozás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A kutatócsoport, amelynek vezetője a hollandiai Groningen egyetemének pszichiátere, dr. Jan Neeleman volt, kb. 4600 brit életét követte nyomon. Az alanyok mind 1946 márciusában születtek. A kutatók különféle forrásokból származó adatokat gyűjtöttek össze a vizsgált személyek fizikai és szellemi fejlődéséről a gyermekkor és a serdülőkor alatt. Vizsgálat alá vonták annak a 167 résztvevőnek a halotti bizonyítványát is, akik az 50 éves időszakban meghaltak. A vizsgálati eredményeket a kutatók a The Lancet című nemzetközi orvosi szaklapban tették közzé.

Megállapításaik szerint azok, akik már az iskolában gyakran a szabályokba ütköztek és kerülték az iskolát, azoknak 20 százalékkal nagyobb volt az esélyük, hogy 16-50 éves korukban természetes halállal haljanak meg. A baleseti halálozás rizikója ebben a csoportban 30 százalékkal volt magasabb, az öngyilkossági kísérletek száma 80 százalékal.

Az érzelmileg kiegyensúlyozatlan tizenévesek - akik depresszióval vagy más pszichés zavarral küszködtek - 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel váltak balesetek halálos áldozataivá, és kétszer nagyobb gyakorisággal kísérelték meg az öngyilkosságot, mint azok, akiket érzelmileg kiegyensúlyozottnak lehetett nyilvánítani az adatok alapján.

Bár sok országban igen aggasztó az öngyilkosságok egyre növekvő aránya,"a megelőzés egyátalán nem hatékony," jelentette ki dr. Neeleman egy interjúban. "Ha prevenciós programokat a korai baleseti vagy természetes halálokat megelőző programoktól teljesen külön kezeljük, akkor valószínű, hogy az öngyilkosságtól eltérített alanyok ugyanúgy folytatni fogják azt az életvitelt - dohányzás, alkohol, veszélyes vezetés -, amely a baleseti vagy természetes halál rizikóját növeli, így a szuicid-prevenciós programban elért sikerek semmit nem érnek," jelentette ki a holland szakember.

A tanulmány "a közegészségügy javításának érdekében tett erőfeszítéseink fontos hibáira hívja fel a figyelmet," fogalmazott Glyn Lewis, a cardiffi Wales Egyetem orvostudományi karának pszichológia-professzora, aki bevezetőt írt a cikk elé. "Ha sikerül többet megtudnunk az önpusztító és kockázatos életmód okairól, talán nagyobb hatékonysággal tudjuk befolyásolni ezt a viselkedést," mondta Lewis. "Ha az emberek nem értékelik eléggé az életüket, akkor semmit sem fognak tenni annak érdekében, hogy meghosszabítsák." Az egészségügyi kampányoknak az életminőség javítására és a kockázati tényezők csökkentésére kellene koncentrálniuk, tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| öngyilkosság, baleset, baleseti, halálozás
2002-07-31 19:30:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop