Vészhelyzet - gyakran vezetnek túladagoláshoz a tévésorozatok

Megnőtt a tévéből ellesett öngyilkossági kísérletek száma és a vélt orvosi hozzáértés egy orvosi sorozat egyik adása után, amelyben a főhős öngyilkosságot kísérelt meg, jelentette két brit kutatócsoport.

filmsorozat, öngyilkosság, gyógyszer-túladagolás, paracetamol | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

Dr. Keith Hawton, oxfordi pszichiátria-professzor vezette annak a csoportnak munkáját, amelyben 4403 öngyilkosjelöltnek adtak át kérdőíveket. Az öngyilkosok mind gyógyszerrel próbáltak véget vetni életüknek az angol kórházi tévésorozat, a “Casuality" egyik adása utáni hat hétben.

A filmben a légierő egyik depressziós pilótája vett be rengeteg paracetamolt, amely a kutatók szerint nem csupán népszerű fájdalomcsillapító, de Nagy-Britanniában az öngyilkosok kedvenc gyógyszere is. Az Egyesült Államokban acetaminofen néven forgalmazzák - ez a Tylenol vagy a Rubophen hatóanyaga, ami recept nélkül kapható.

Az 1047 visszaküldött kérdőívből kiderült, hogy a mérgezéses öngyilkossági kísérletek száma 17 százalékkal emelkedett az adást követő héten, és sokkal többen próbálkoztak a paracetamollal, mint mással. Toxikus mennyiségben a paracetamol a májat teszi tönkre, és ezáltal vezet halálhoz.

A kutatók tovább vizsgáltak 32 személyt, akik az epizód utáni első hétben próbálkoztak. Hatan válaszoltak úgy, hogy a sorozat befolyásolta döntésüket, és öten vallották azt, hogy ezt a gyógyszert is emiatt választották. Összességében az epizódot követő héten nem emelkedett az öngyilkosságok száma Nagy-Britanniában, amit a kutatók annak tulajdonítanak, hogy a paracetamol-túladagolással nagyon nehéz sikeres öngyilkosságot végrehajtani.

Ennek ellenére azzal zárták tanulmányukat, hogy a jelenség “óvatosságra int azzal kapcsolatban, ahogyan a média az öngyilkossági szokásokat közvetíti az emberek felé".

Dr. Susan O'Connor tanulmánya már jobb hír a tévétársaságoknak. A bristoli Barrow Hospital pszichiátere a paracetamolos epizód 12,8 millió nézőjének frissen szerzett orvosi ismereteiről készített felmérést.

Az epizódot követő héten 2792 személyt mértek fel, közülük 1030-an látták az említett részt. Nyolc hónappal később megismételték a felmérést, ekkor 1282 személlyel, akik közül 475-en látták.

A kutatók kijelentették, hogy a “Casuality" nézői átlagban sokkal tájékozottabbak az orvosi kérdésekben, mint azok, akik nem nézik a sorozatot, például sokkal többen tudtak pontos választ adni az olyan kérdésekre, mint hogy: “Mi a laparotómia?" A laparotómia olyan műtét, amelynek során a sebész bemetszi a hasfalat.

A túladagolásos epizóddal kapcsolatban a nézők 85 százaléka tudta, hogy a paracetamol súlyos májkárosodást okozhat, míg akik nem nézték a részt, azoknak csak 45 százaléka.

A kutatók szerint a televízió “az egyik legfontosabb orvosi ismeretterjesztő eszköz".

Mindkét kutatócsoport cikke a British Medical Journal április 10-ei számában jelent meg.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| filmsorozat, öngyilkosság, gyógyszer-túladagolás, paracetamol
2002-07-31 23:52:21


Egyre több gyógyíthatatlan beteg kér eutanáziát Kaliforniában

Egyre több gyógyíthatatlan beteg kér eutanáziát Kaliforniában: tavaly 374 ember vetett véget életének kérelmezett gyógyszerrel - adta hírül pénteken az amerikai áll...


30 százalékkal nőtt az öngyilkosságok aránya

Tizenhét év alatt 30 százalékkal nőtt az öngyilkossági ráta az Egyesült Államokban, 2016-ban 45 ezer ember vetett véget az életének - közölte az amerikai járványü...


Nyerészkedés miatt bíróság elé került egy eutanáziában legális segítséget nyújtó svájci szervezet alapítója

Nyerészkedés miatt bíróság elé került egy eutanáziában legális segítséget nyújtó svájci szervezet alapítója pénteken Usterben. Azzal vádolják, hogy rendkívül ...


Végrehajtották az eutanáziát a 104 éves ausztrál tudóson

Orvosi segítséggel távozott az élők sorából csütörtökön Svájcban David Goodall 104 éves ausztrál tudós, akinek történetét nemzetközi figyelem övezte, mivel az e...


Svájcba utazik meghalni Ausztrália legidősebb, 104 éves tudósa

Svájcba indult Ausztrália legidősebb, 104 éves tudósa, hogy egy bázeli klinikán orvosok segítsék halálba, mert hazájában törvény tiltja az eutanáziát.


hirdetés