Vészhelyzet - gyakran vezetnek túladagoláshoz a tévésorozatok

Megnőtt a tévéből ellesett öngyilkossági kísérletek száma és a vélt orvosi hozzáértés egy orvosi sorozat egyik adása után, amelyben a főhős öngyilkosságot kísérelt meg, jelentette két brit kutatócsoport.

filmsorozat, öngyilkosság, gyógyszer-túladagolás, paracetamol | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

Dr. Keith Hawton, oxfordi pszichiátria-professzor vezette annak a csoportnak munkáját, amelyben 4403 öngyilkosjelöltnek adtak át kérdőíveket. Az öngyilkosok mind gyógyszerrel próbáltak véget vetni életüknek az angol kórházi tévésorozat, a “Casuality" egyik adása utáni hat hétben.

A filmben a légierő egyik depressziós pilótája vett be rengeteg paracetamolt, amely a kutatók szerint nem csupán népszerű fájdalomcsillapító, de Nagy-Britanniában az öngyilkosok kedvenc gyógyszere is. Az Egyesült Államokban acetaminofen néven forgalmazzák - ez a Tylenol vagy a Rubophen hatóanyaga, ami recept nélkül kapható.

Az 1047 visszaküldött kérdőívből kiderült, hogy a mérgezéses öngyilkossági kísérletek száma 17 százalékkal emelkedett az adást követő héten, és sokkal többen próbálkoztak a paracetamollal, mint mással. Toxikus mennyiségben a paracetamol a májat teszi tönkre, és ezáltal vezet halálhoz.

A kutatók tovább vizsgáltak 32 személyt, akik az epizód utáni első hétben próbálkoztak. Hatan válaszoltak úgy, hogy a sorozat befolyásolta döntésüket, és öten vallották azt, hogy ezt a gyógyszert is emiatt választották. Összességében az epizódot követő héten nem emelkedett az öngyilkosságok száma Nagy-Britanniában, amit a kutatók annak tulajdonítanak, hogy a paracetamol-túladagolással nagyon nehéz sikeres öngyilkosságot végrehajtani.

Ennek ellenére azzal zárták tanulmányukat, hogy a jelenség “óvatosságra int azzal kapcsolatban, ahogyan a média az öngyilkossági szokásokat közvetíti az emberek felé".

Dr. Susan O'Connor tanulmánya már jobb hír a tévétársaságoknak. A bristoli Barrow Hospital pszichiátere a paracetamolos epizód 12,8 millió nézőjének frissen szerzett orvosi ismereteiről készített felmérést.

Az epizódot követő héten 2792 személyt mértek fel, közülük 1030-an látták az említett részt. Nyolc hónappal később megismételték a felmérést, ekkor 1282 személlyel, akik közül 475-en látták.

A kutatók kijelentették, hogy a “Casuality" nézői átlagban sokkal tájékozottabbak az orvosi kérdésekben, mint azok, akik nem nézik a sorozatot, például sokkal többen tudtak pontos választ adni az olyan kérdésekre, mint hogy: “Mi a laparotómia?" A laparotómia olyan műtét, amelynek során a sebész bemetszi a hasfalat.

A túladagolásos epizóddal kapcsolatban a nézők 85 százaléka tudta, hogy a paracetamol súlyos májkárosodást okozhat, míg akik nem nézték a részt, azoknak csak 45 százaléka.

A kutatók szerint a televízió “az egyik legfontosabb orvosi ismeretterjesztő eszköz".

Mindkét kutatócsoport cikke a British Medical Journal április 10-ei számában jelent meg.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| filmsorozat, öngyilkosság, gyógyszer-túladagolás, paracetamol
2002-07-31 23:52:21

Web Design & Development Prowebshop