Öngyilkosság módja

Az öngyilkosság elkövetésének módját gyakran a lehetőségek és kulturális tényezők határozzák meg. A választott módszer az elhatározás komolyságát is tükrözheti, mivel bizonyos módszerek esetén - pl. leugrás magas épület tetejéről - túlélésre gyakorlatilag nincs esély, míg más esetekben, pl. gyógyszer-túladagolásnál, lehetséges az életben maradás. Ugyanakkor a nem halálos kimenetelű esetek nem szükségképpen utalnak az elkövető kevésbé komoly szándékára.

öngyilkosság, módszerek | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az öngyilkossági kísérletek leggyakoribb módszere a gyógyszer-túladagolás. Mivel az orvosok ma már ritkán írnak fel barbiturátokat, az ezekkel elkövetett mérgezések aránya csökkent, más pszichotrop szerekkel, pl. antidepresszánsokkal viszont nőtt a mérgezések aránya. Az aszpirin túladagolás az esetek több mint 20%-áról kb. 10%-ra esett vissza. Az öngyilkossági kísérletek mintegy 20%-ában két vagy több módszert, vagy gyógyszerek kombinációját alkalmazzák, ami növeli a halál bekövetkezésének valószínűségét.

A befejezett öngyilkosságoknál az Egyesült Államokban a fegyverből leadott lövés a leggyakoribb módszer. Ezt főként fiúk és férfiak alkalmazzák A nők előnyben részesítik a kevésbé durva módszereket, pl. a mérgezést (vagy gyógyszer-túladagolást) vagy a vízbe fulladást, bár az utóbbi években nőknél is növekedett a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok száma. Az öngyilkossági kísérletekben az erőszakos módszer, pl. lőfegyver használata vagy akasztás ritka, mert ezek rendszerint halálos kimenetelűek.

Az öngyilkos cselekmény gyakran bizonyít mások iránti agressziót, mint ahogyan az a gyilkosságokat követő öngyilkosságoknál látható, és az erőszakos cselekmények miatt elítélt rabok között az öngyilkosság magas előfordulási arányában is megmutatkozik.

| öngyilkosság, módszerek
2009-09-23 14:35:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop