Öngyilkos magatartás: az öngyilkossági kísérlet kezelése

Az öngyilkosságot elkövetők közül sokan eszméletlen állapotban a kórházak intenzív osztályaira kerülnek.

öngyilkos magatartás, öngyilkossági kísérlet, kezelés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Ha ismert, hogy a beteg nagymennyiségű gyógyszert, illetve mérget vett be, az orvos a következőket teszi:

 • A lehető legtöbb gyógyszert vagy mérget távolítja el a beteg szervezetéből, hogy megelőzze a felszívódást és gyorsítsa a kiürülést.
 • A beteg életben tartásához ellenőrizi az életfontosságú működéseket és tüneti kezelést alkalmaz.
 • Ellenszert ad, ha a lenyelt gyógyszer fajtája pontosan ismert, és ha rendelkezésre áll, illetve létezik ellenszer.
 • Jóllehet a legtöbben elég jó testi állapotban vannak ahhoz, hogy a sikeres kezelés után a kórházat elhagyhasság; gyakran kórházi pszichiátriai kivizsgálás és kezelés szükséges. A pszichiátriai kivizsgálás során a beteg tagadhatja, hogy bármi problémája lenne. Valójában az öngyilkos akcióhoz vezető súlyos depressziót meglehetősen gyakran rövid hangulatjavulás követi, ezért újabb öngyilkossági kísérlet közvetlenül az első próbálkozást után ritka. Ennek ellenére az újabb öngyilkossági kísérlet kockázata nagy, hacsak a beteg problémája nem kerül megoldásra.

  A kórházi tartózkodás időtartama és a szükséges kezelés fajtája változó. A súlyos pszichiátriai betegségben szenvedőket a kórház pszichiátriai osztályára helyezik át további megfigyelésre, míg az öngyilkossághoz vezető problémák rendeződnek, vagy a beteg képes azokkal megbirkózni. A kórházba utalás kényszerkezelés is lehet, amikor a beteget akarata ellenére tartják felügyelet alatt, mivel mind önmagára, mind másokra veszélyes.

  Az öngyilkosság hatásai

  A befejezett öngyilkosság erős érzelmi hatást gyakorol minden érintettre. Az öngyilkos családja, barátai és orvosa bűntudatot, szégyent és lelkiismeret-furdalást érezhet, amiért nem tudták megakadályozni az öngyilkosságot. Gyakran haragszanak az elkövetőre, végül megértik, hogy nem lehetnek mindentudók és mindenhatók, és hogy az öngyilkosság a legtöbb esetben nem akadályozható meg.

  Az öngyilkossági kísérletnek hasonló a hatása. Ilyenkor azonban a közelállóknak alkalmuk nyílik, hogy az öngyilkos segélykérő magatartására megfelelő választ adva saját érzéseikkel is megküzdjenek.

  | öngyilkos magatartás, öngyilkossági kísérlet, kezelés
  2009-03-03 20:44:43

  Web Design & Development Prowebshop