A dühkitörés nem viselkedési hiba, hanem betegség

Dühöngő őrültnek szoktuk nevezni azt, aki a dugóban eszeveszetten dudál, vagy látszólag békés ember létére egyszer csak csapkodni kezd, tárgyakat rongál meg, esetleg megveri a feleségét.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik

Az orvosok ezt máshogy nevezték el: időszakos dühkitörési rendellenesség, mely sokkal gyakoribb, mint gondolták, 16 millió amerikait érint.

Sokan azt hiszik, az ilyesmi csupán helytelen viselkedés, nem tudják, hogy a dühöngés valójában betegség – mondja dr. Emil Coccaro, a chicagói egyetem pszichiátriai tanszékének vezetője.

A betegség olyan dühkitörésekkel jár, amelyeket messze nem indokolnak a körülmények. A beteg gyakran fenyegetőzik, vagy agresszív, kárt tesz tárgyakban, esetleg személyekben.

A vizsgálatban 9282 amerikai felnőttet vizsgáltak, akik kérdőíveket töltöttek ki 2001-2003-ban, és azóta követték őket. A betegség a serdülőkorban jelentkezik először, megjelenésének átlagos életkora 14 év volt, igen gyakori, előfordulása sokkal magasabb, mint olyan ismert betegségeké, mint a skizofrénia vagy a bipoláris rendellenesség.

A rendellenesség okai közt van a szerotonin elégtelen termelődése vagy működése. A szerotonin a hangulat szabályzásáért és bizonyos viselkedés formák gátlásáért felelős

Korábban az időnként fellépő dühöngéseket más elmebetegségek tüneteként diagnosztizálták és kezelték, ez az oka annak, hogy a szakma félreértette és alulbecsülte a betegség jelentőségét.

| dühöngés, dühkitörés
2022-08-26 10:43:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop