A kamaszok hangulati ingadozásai

Már régóta tudják, hogy a tizenévesek változó hangulatát a hormonok okozzák, de most azt állítják, sikerült azonosítani azt a bizonyos hormont, amelytől a kamaszok olyan labilisak.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Cognitive Healing

A New York állam egyetemén dolgozó kutatócsoport azonosított egy hormont, amely általában a szorongást oldja, ám serdülőkorban ez a hatás épp az ellenkezőjére változik.

A THP-nek nevezett hormon általában stressz hatására szabadul fel a szervezetben, és normális körülmények között nyugtató hatása van. Felnőtteknél és kisgyerekeknél az agy aktivitását fékezi, segít megbirkózni a stresszhelyzetekkel. A New York-i kutatók egérkísérletekkel azonban kimutatták, hogy pubertáskorban ugyanez a hormon fokozza a szorongást.

Észrevették, hogy a hormon célpontja, egy bizonyos receptor nagyobb számban fordul elő az érzelmeket szabályzó agyi központban, és ettől változik meg a normális esetben nyugtató hatás.

Dr. Sheryl Smith, a kutatás vezetője elmondta, az még nem világos, mindez miért történik, de valószínű, hogy sok más hormon is részt vesz a folyamatban.

Elképzelhető, hogy további kutatások után blokkolni lehet majd a hormon hatását, és megkönnyíteni az amúgy is nehéz kamaszkort mind a serdülők, mind környezetük számára.

| hangulat, kamasz
2022-10-18 12:39:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop