Hirdetés

A lehetséges bűnözői magatartás már korán megnyilvánul

Amerikai és brit kutatók kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik 3 éves korukban nem félnek a hangos, kellemetlen hangoktól, felnőttként nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményeket.

magatartászavar, bűnözés, agyműködés |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

A 3 éves gyerekeknél felmérték a „félelem-kondicionálás”, azaz a következményektől való félelem szintjét.

Az elképzelés az volt, hogy azok a gyerekek, akik a kellemetlen hangokat vagy más rossz élményeket a félelemmel társítják, kisebb valószínűséggel követnek el antiszociális cselekedeteket, mert ezeket az élményeket a büntetéssel asszociálják.

A kutatók hazugságmérővel tesztelték a 3 évesek kellemetlen hangokra adott reakcióit, és amikor 20 évvel később megnézték a bűnügyi nyilvántartást, 137-en (131 férfi és 6 nő) voltak legalább egyszer büntetve.

Összevetve ezt 300 büntetlen előéletű alannyal, a 137 résztvevő 3 éves korában sokkal kevésbé reagált a kellemetlen zajokra.

A kutatási eredmények kapcsolódnak azokhoz a korábbi vizsgálatokhoz, amelyek szerint a pszichopaták és a 11 éves korukban viselkedészavarokkal küzdő gyermekek agyának az amygdala kéregalatti magban hasonló elváltozások tapasztalhatók. Ez az agyi terület nagymértékben felelős a következményektől való félelem irányításáért.

A vizsgálat során kiegyenlítették az eredményeket az olyan társadalmi tényezők szempontjából, mint a szülők műveltségi szintje, egy vagy kétszülős család, társadalmi-gazdasági helyzet és a családtagok száma, ezért a 3 éves kori „eltompult érzelmekért” nagy valószínűséggel a biológiai tényező a felelős, mondja dr. Adrian Raine, a yorki egyetem kutatója.

A kutatók óvnak a messzemenő következtetések levonásától, mondván, eredményeik nem adják senki kezébe a leendő bűnözők azonosításának biológiai kulcsát.

Megállapítják azonban, hogy eredményeik némileg alátámasztják azt az elméletet, miszerint az antiszociális és bűnözői viselkedés programozva van, ezért helye lehet a megelőzési célból végzett korai beavatkozásnak.

Yahoo News
magatartászavar, bűnözés, agyműködés

2009-11-30 13:14:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop