Hirdetés

A testékszer - divat vagy deviancia?

Nincs ugyan arra nézve egyértelmű bizonyíték, hogy a testékszerek, piercingek viselete lelki betegségre utal, azonban a kutatók szerint nem árt, ha az orvosok a testékszert viselő betegeiknél ellenőrzik, nem hajlamosak-e kockázatos viselkedésre, és nincsenek-e pszichiátriai tüneteik, például öngyilkos gondolataik.

testékszer, piercing, deviancia |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

Egy 23 publikált vizsgálat eredményeit áttekintő elemzés szerint a népesség körében 6,8-14 százalék a testékszert viselők aránya, míg serdülőknél és fiatal felnőtteknél ez az arány 4,3-51 százalék. A lányoknál gyakoribb, mint a fiúknál a piercing viselete. A vizsgálatok alapján a kutatók ezt a szokást olyan kóros viselkedésformákkal hozták kapcsolatba, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a droghasználat, a kockázatos szex és a szerencsejátékok.

A vizsgálatok szerint a kamaszoknál a testékszer viselése antiszociális magatartásformákkal is összefügghet. Nőknél gyakoribb volt a piercing a fegyelmezetlen, önuralom híján levők körében, és gyakran kísérte negatív érzelmi élet.

Több vizsgálat utalt arra, hogy a testékszer és a kockázatos viselkedés között összefüggés van, ezen kívül lehetséges kapcsolatban áll egyes személyiségjegyekkel és kóros pszichés tünetekkel.

Megjegyzendő, hogy az elemzésbe bevont vizsgálatok java része serdülők és főiskolások körében zajlott, akiknél ezek a magatartásformák gyakoribbak lehetnek, mint az általános népességben. Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy bár a leírt összefüggések kimutathatók, azonban a testékszer viselése az utóbbi időben elterjedtebb, és a normális gyakorlat része, így lehet, hogy nem jelent devianciát.

Az elemzés mindemellett rámutat, hogy hasznos lehet, ha az orvos a testékszert viselőket szűri a kockázatos viselkedés és a pszichiátriai tünetek szempontjából.

Health.com, kép:sxc.hu
testékszer, piercing, deviancia

2010-04-06 12:29:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop