Hirdetés
Hirdetés

Amikor a gyilkos nem ismerte korábban az áldozatot

Az olyan eseteket, amikor az emberölés elkövetője korábban nem ismerte áldozatát, „idegengyilkosságnak” nevezi a szakirodalom. Nagy-Britanniában egyre több ilyen eset fordul elő, ám a kutatások azt igazolják, hogy ez nem annak az eredménye, hogy az elmebetegeket kibocsátják a kórházból, és kint, a társadalomban gondozzák őket tovább.

pszichiátriai kezelés, gyilkos, pszichopata, idegengyilkosság, elmebetegség, abúzus | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A British Medical Journal-ban megjelent cikkben a kutatók azt írják, hogy az ilyen gyilkosságok számának megszaporodása nem az elmebetegek kórházból való kiengedésének tudható be, mint általában gondolják, sokkal valószínűbb, hogy a fiatalok drog- és alkoholfogyasztási szokásai állnak a háttérben.

A kutatócsoport megvizsgálta az 1996 és 1999 között Angliában és Wales-ben elkövetett gyilkosságokat, és feljegyezték, ismerte-e az elkövető az áldozatot.

Megállapították, hogy az „idegengyilkosságok” száma nőtt mind abszolút értelemben, mind pedig az összes gyilkosságok számának százalékában. Nem volt növekedés azonban az elmebetegek által elkövetett gyilkosságok számában.

Az idegengyilkosságok elkövetői között csak kis valószínűséggel voltak elmebetegek, pszichiátriai kezelés alatt állók vagy pszichiátriai tüneteket mutatók a gyilkosság elkövetésének időpontjában. Nagyobb valószínűséggel voltak azonban fiatalok, férfiak és anyaghasználók, ami hozzájárulhatott a bűn elkövetéséhez.

„Eredményeinkből azt lehet leszűrni, hogy az idegengyilkosság szorosabb kapcsolatban áll az alkohol- és droghasználattal, semmint a súlyos elmebetegséggel. Ugyanez igaz a nem idegengyilkosságok esetében is” – állítják a kutatók.

Hozzáteszik, előfordulhat, hogy egyes esetekben a nem megfelelő utógondozásnak szerepe lehetett a gyilkosságban, ezért további intézkedések megtétele szükséges ezen a területen. „Az idegengyilkosságokat azonban nagyobb számban követik el fiatal férfiak alkoholos vagy kábítószeres befolyás alatt, ezért a közegészségügynek az emberölés megakadályozása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az ebben a csoportban fellelhető alkohol- és kábítószer-fogyasztás csökkentésére.

BMJ
| gyilkos, pszichopata, idegengyilkosság, elmebetegség, abúzus, pszichiátriai kezelés
2019-08-05 12:39:13
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop