Alkoholizmus

Talán az alkohol a ma legelterjedtebb, legveszélyesebb szenvedélykeltő kémiai anyag. Az iparilag fejlett, civilizált országokban nagyon sokat isznak. A fejenkénti fogyasztást az eladott alkoholtermékek mennyiségéből szokták kiszámolni,ezt tiszta alkoholra számítják át. Magyarországon kb. 11 liter a fejenkénti kimutatható tiszta alkoholfogyasztás.


Stressz a munkahelyen

A stresszválaszt az egyén és a környezetéből származó ingerek közötti interakció határozza meg. Most tehát forduljunk az egyén környezete felé és nézzük meg, hogy milyen hatások érhetik onnan. Ezek közül talán a legfontosabb a munkahely.


Mi a teendő, ha az űrhajós kiszámíthatatlanul viselkedik?

Egy szokatlan esemény hívta fel a figyelmet a NASA protokolljára, amelyet akkor kell érvénybe léptetni, ha az asztronauta idegei a világűrben mondják fel a szolgálatot.


A másnaposság mítoszai

Legalább annyi mítosz kering a másnaposságról, ahány koktél van, ami okozhatja ezt a kellemetlen állapotot. A lefekvés előtt fogyasztott tészta, és a reggeli sör megér egy alaposabb vizsgálatot. Lássuk hát a leggyakoribb tévhiteket!


Elmebetegség és társadalom

Az utóbbi évtizedek mozgalmát, mely az elmebetegek az intézetek falai közül való kiszabadítását tűzte ki célul, a hatékony antipszichotikus gyógyszerek kifejlesztése tette lehetővé. Az intézeti kezelésre kisebb hangsúlyt fektető mozgalom a beteget inkább mint a családok és közösségek tagját kezeli.


A pszichoterápiák fajtáiról

A klasszikusnak mondható kétszemélyes (orvos és páciense) helyzeten túlmenően a pszichoterápiáknak csoportformái is vannak.


A pszichoterápiákról

A pszichoterápia kifejezés lelki problémák lelki módszerrel történő kezelését jelenti.


A gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia

Az orvoshoz forduló betegek számára természetes, hogy betegségükre, panaszaikra háziorvosuk, belgyógyászuk valamilyen gyógyszer hosszabb-rövidebb ideig szükséges szedését írja elő.


A leszbikusok egészségi problémái

A San Franciscó-i egészségügyi hivatalnokok felmérték a leszbikusokat fenyegető problémáit- A kép elgondolkodtató: a heteroszexuális nőkkel való összehasonlításban a leszbikusok körében gyakoribb a dohányzás, az elhízás és az alkoholizálás.


A gének szerepe a nikotinfüggőségben

Egy 14 ezer amerikai és európai dohányos körében végzett vizsgálat azonosított két, a nikotinfüggőséggel kapcsolatban levő fehérjét.


| | | | | | 166 |
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop