Hirdetés

A terhesség alatti szressz növeli a gyermek későbbi személyiségzavarának kockázatát

Csaknem 10 százalékkal - egy 30 évet felölelő, nagyszabású tanulmány szerint, melyet a British Journal of Psychiatry című folyóiratban közöltek finn kutatók.

stressz, személyiségzavar |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A kutatók több mint 3600 terhes nőt kérdeztek meg havonta arról, hogy éltek-e át stressz, és ha igen, kisebb vagy nagyobb mértékűt. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik 1975-1976-ban születtek. 30 éves korukban megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart.

Negyven olyan esetet találtak, ahol kórházi kezelésre is szükség volt, tehát a terhesség alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre. Az anyákat sújtó stressz forrása lehetett többek között a párkapcsolati, szociális vagy lelki problémáknak.

A személyiségzavar azt jelenti, hogy a beteg személyisége megnehezíti a saját és környezete életét: vannak, akik túlzottan szoronganak, érzelmileg labilisak vagy antiszociálisak, a tünetek széles skálán helyezkednek el. A tudósok szerint minden huszadik ember szenved személyiségzavartól, nagyobb az esélyük depresszióra, alkoholizmusra vagy kábítószer élvezetre.

Az ok nem ismert, lehet, hogy az agyban végbemenő változások, öröklődés vagy a gyermekkori más tényezők állnak a háttérben. A kutatók igyekeztek kiszűrni az egyéb tényezőket - többek között a terhes nő pszichiátriai betegségeit és dohányzását -, hogy kiderüljön, mekkora szerepet játszik maga a terhesség alatti stressz.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyerek későbbi depressziója, szorongása és a skizofrénia összefügg a terhesség alatti stresszel.

stressz, személyiségzavar

2019-09-10 11:51:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop