Hirdetés

Az autizmus kapcsolatban lehet a terhességi cukorbetegséggel

A terhesség korai szakaszában kialakuló anyai diabétesz növelheti az autizmus kockázatát a gyereknél - erre a következtetésre jutottak a Kaiser Permanente amerikai magán egészségbiztosító szakemberei, akik eredményeiket a Journal of the American Medical Association (JAMA) legújabb számában ismertetik.

autizmus, terhességi cukorbetegség, |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kutatók több mint 322 ezer olyan gyerek adatait vizsgálták, akik 1995 és 2010 között a Kaiser Permanente dél-kaliforniai kórházaiban látták meg a napvilágot.

Mint kiderült, ha a cukorbetegség az anya terhességének 26. hete előtt alakult ki, 40 százalékkal nagyobb volt az esélye, hogy a születendő gyermekük autista lesz, mint a diabéteszben nem szenvedő nők magzatainál. A 3400 autista gyerek közül 130 édesanyjánál alakult ki diabétesz a terhesség korai szakaszában. Ha viszont az anya eleve cukorbeteg volt vagy a diabétesz a terhesség későbbi szakaszában alakult ki, a nem nőtt a kockázat.

A szakértők nem tudták megmagyarázni a jelenség okát. "A magas vércukorszint a magzat idegrendszeri fejlődése szempontjából kritikus szakaszban a károsíthatja az agy kommunikációs és társadalmi kapcsolatépítő képességekért felelős területeit" - vélekedett Edward Curry, a tanulmány társszerzője.

A vizsgálat csupán a lehetséges veszélyekre hívja fel a figyelmet, de nem jelent bizonyítékot. Ráadásul nem tudták kiszűrni az autizmus kialakulásában közrejátszó genetikai és egyéb tényezőket sem.

autizmus, terhességi cukorbetegség,

2015-04-16 18:29:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop