Hirdetés

Napi egy doboz cigaretta

Közvetlen összefüggést talált a dohányos élete során elszívott cigaretták és a rákos sejtek DNS-ében lévő mutációk száma között. A tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

dohányzás, cigaretta, rák, DNS, mutáció |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A mutációk legmagasabb arányát a tüdődaganatokban találták, de a hólyag, a máj és a garat – daganatokban is jelentkeztek, így okozhat a dohányzás a tüdőn kívül máshol is daganatot.

A dohányzás a világon évente hatmillió ember életét oltja ki és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az évszázadban több mint egymilliárd halált okozhat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének becslése szerint.

A rákot a sejt DNS-ének mutációi okozzák. A dohányzás legalább 17 ráktípus kialakulásában játszik szerepet, de sok típus esetében eddig nem volt biztos információ arról, hogy milyen mechanizmusok állnak az összefüggések mögött.

A szakemberek több mint 5000 daganatot vizsgáltak meg, összehasonlították a dohányosok és az életükben sosem dohányzók daganatait. Azonosítottak a dohányosok DNS-ében bizonyos mutációs jellegzetességeket és megszámolták, mennyi fordult elő a különböző tumorokban.

Napi egy doboz cigaretta elszívása a tüdő sejtjeiben évente mintegy 150 mutációt okoz. Minden egyes mutáció végül a rák kialakulásához vezethet. Egy doboz cigaretta 97 mutációt okoz a gégében, 39-et a garatban, 23-at a szájüregben, 18-at a hólyagban és hatot a májban.

dohányzás, cigaretta, rák, DNS, mutáció

2016-11-08 20:16:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop