Hirdetés

Ókori recept másnaposság ellen

Levelekből fűzött nyaklánccal enyhítették a másnaposság kínjait a Nílus menti birodalomban, az ókori egyiptomi gyógymódok a Nagy-Britanniában megjelent, harminc orvosi témájú papiruszt tartalmazó kiadványnak köszönhetően ismerhetők meg.

másnaposság, Ruscus Racemosus |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A kötet, sorrendben immár a 80., az úgynevezett oxürhünkhoszi papiruszok újabb válogatását tartalmazza. A Kairótól 160 kilométerre délnyugatra, Felső-Egyiptomban található Oxürhünkhoszt, a Hegyesfejű hal városát az Újbirodalom idején alapították. A város lakói több mint egy évezreden át a település határában rakták le a szemetet, köztük a teleírt papiruszokat is, amelyek megmaradtak a hulladékhegyet rétegről rétegre betemető homoknak, valamint a száraz éghajlatnak köszönhetően. Az oxürhünkhoszi papirusz töredékeket két oxfordi kutató, Bernard Grenfell és Arthur Hunt tárta fel 1896-ban, az 500 ezer papiruszt tartalmazó páratlan dokumentum gyűjtemény feldolgozása immár több mint egy évszázada tart.

Mint Vivian Nutton, a University College London a kötet előszavában kiemeli, a mostani kiadvány az eddigi legnagyobb orvosi témájú papirusz válogatást tartalmazza. A görög nyelven íródott ókori orvosi feljegyzések a legkülönfélébb betegségekkel foglalkoznak. Egy 1900 éves papirusz szerzője szerint a macskajaj kúrálását az alexandriai babér (perzsa csodabogyó/Ruscus Racemosus) leveleiből fűzött nyaklánccal célszerű végezni, bár arról nincs adat, hogy enyhítette-e a "medicina" az alkoholfogyasztás kínjait. A másnaposság gyógymódja mellett a gyűjteményben szerepelnek az aranyeret, a fekélyt, a fogproblémákat orvosolni hivatott kezelések is.

Az egyik papirusz tucatnyi szemcsepp receptet tartalmaz. Itt olvasható például az úgynevezett Collyrium (szemvíz) receptje is, amellyel a váladék mosható ki a szemből, és összetevői között rézdarabkák, antimon-oxid, fehér ólom, gondosan átmosott kohósalak, keményítő, szárított rózsaszirom, esővíz, gumiarábikum, zöld máktok nedve, valamint macskagyökér (Valeriana celtica) szerepel. A Collyrium még viszonylag kíméletes készítménynek tűnik egy óegyiptomi szemműtét leírásához képest, amelyben valószínűleg maga a páciens ecseteli, hogy esetében miként korrigálták a szemhéja befordulását. Ennél az állapotnál a szemhéjszéllel együtt a pillaszőrök is befordulnak, súrolva, irritálva a szaruhártyát. Az állandó dörzsölés miatt a szaruhártya begyulladhat, károsodhat, súlyos esetekben pedig akár a látást is befolyásolhatja.

livescience

másnaposság, Ruscus Racemosus

2015-04-23 16:53:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop