Hirdetés

Pedofilia: agyi elváltozás?

Elváltozás figyelhető meg azoknak a pedofil férfiaknak az agyában, akik elkövetővé válnak - derült ki egy három éven át tartó német kutatásból. A vizsgálat eredményeit a pedofília alapjául szolgáló neurológiai mechanizmusok kutatásával foglalkozó német szervezet, a NeMUP mutatta be Berlinben.

amigdala, pedofilia, agy, agyi tevékenység |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.


Több mint 240 pedofil hajlamú és nem pedofil férfit vizsgáltak meg. Mindkét csoportban voltak olyan férfiak, akik szexuálisan zaklattak gyermekeket.

Henrik Walter, a berlini Charité Kórház munkatársa szerint a pedofília és az elkövetés közötti kapcsolatban fontos szerepet játszik az amigdala térfogata. Ennek a területnek az érzelmek, főként a félelem és az agresszió irányításában van szerepe. Más agyi régiók is mutatnak szerkezeti és térfogatbeli eltéréseket, de kevésbé jelentőseket, mint az amigdala.

A tanulmány szerint a pedofil és nem pedofil férfiak megkülönböztethetők a különböző ingerekre adott agyi tevékenység alapján. Ebből azonban még nem következik automatikusan a cselekvési kontroll csökkent hatékonysága, ami az elkövetésig vezetne - vélik a kutatók.

"Eredményeink alátámasztják azt az elméletet, miszerint a pedofil hajlam nem egyenlő gyermekek szexuális zaklatásával. Létezik az agyban egy régió, amely a viselkedés kontrolljáért felelős" - mondta Klaus Beier berlini szexológus.

amigdala, pedofilia, agy, agyi tevékenység

2020-07-10 10:30:41

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop