A bőr a baktériumok állatkertje

Egy különleges eljárással felderítették, hogy az emberi bőr csaknem 200 baktériumfajtának ad otthont: egy részük állandó társ, másik részük csupán „átutazó”. A New York-i egyetem orvosi karának kutatói az amerikai tudományos akadémia kiadványában (PNAS) számoltak be eredményeikről.

bőr, microbiom, baktérium | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Nincs ok pánikra, mert a baktériumok nagy része rendkívül hasznos, nélkülük a szervezet nem maradhatna életben, és a bőr - a test legnagyobb szerve - nem kapná meg a kellő védelmet. Nem is egészséges a túl gyakori fürdés, mert a szappanos vízzel egy fontos védőréteget is eltávolítanak a tisztaságmániások.

A mikrobák számát a bőrön mintegy 250-re becsülik, de így is számos új baktériumot fedeztek fel, és a kutatás meglepetése, hogy a parányi társutasok változatosabbak, mint korábban vélték.

A kutatás vezetője kijelentette: egy jó állatkertben is úgy 100-200 faj él, és ezt jóval felülmúlja a bőrön élő baktériumok változatossága. Egy felnőtt ember teste mintegy hatvanbillió sejtből áll, ezzel szemben a testben lakó mikrobák száma ennek tízszerese, miközben a bőrön, illetve a szervezet belsejében élő mikróbák eltérnek egymástól.

A mikrobák a test részét képezik, és az evolúció során együtt fejlődtek az emberi szervezettel - mutatnak rá a kutatók, akik három férfi és három nő alkarjából vettek bőrmintát az elemzéshez. Az is kiderült, hogy a férfiak és nők bőrén található baktériumállatkert nem teljesen azonos, úgy tűnik tehát, hogy a nemek közti különbség még ebben is megmutatkozik.

| bőr, microbiom, baktérium
2019-04-10 00:36:22


Hajhullás mint gyógyszermellékhatás

A gyógyszereket számos betegségre szedni kell, de a legtöbbnek nem kívánatos mellékhatásai is vannak. Egyes gyógyszerek fokozott szőrnövekedést idéznek elő, míg más...


Napozzunk ésszel!

Vigyázni kell a napozással, a nap káros hatásai összeadódnak, és emiatt igen nagy kockázatnak vagyunk kitéve a sejtek károsodása, a korai ráncosodás, az öregségi fol...


A hajhullás

Normális körülmények között naponta 50-100 hajszálat veszítünk el. Ez a mennyiség szinte észre sem vehető. Egyes hormonális hatások, betegségek vagy gyógyszeres kez...


Hogyan csillapítja a vakarózás a viszketést?

Azt mindenki tudja, hogy a vakarás enyhíti a viszketés okozta kellemetlenséget, de azt nemigen, milyen fiziológiai folyamatok állnak a háttérben.


A bőr a baktériumok állatkertje

Egy különleges eljárással felderítették, hogy az emberi bőr csaknem 200 baktériumfajtának ad otthont: egy részük állandó társ, másik részük csupán „átutazó”...